4.6.18

Grand Prix Nova & SEMI SILENT pres. Janko Hanushevsky, 6/06

























ROARING SILENCE - Tiny Lecture With a Real-Time Soundscape
Janko Hanushevsky (AT), conferință/performance

6 iunie 2018, ora 20
Grădina Eden, Cales Victoriei 107, București

Despre originea sunetului în compoziția secolului XX și despre dialogul dintre sunetul ambiental și sunetul muzical.

Prezentarea începe cu faimoasa piesă a lui John Cage - 4'33'' - și se încheie cu o interacțiune în timp real dintre sunetul musical al chitarei bass și sunetul orașului. Pe parcurs va fi vorba de metoda lui Arnold Schönberg de a apropia publicul de muzica dodecafonică, de legătura lui cu John Cage care i-a fost elev în anii 30 la UCLA; despre sunetele instrumentelor preparate inventate de John Cage și despre semnificația tensiunii dintre sunetele muzicale și cele ambientale. Prima lucrare majoră a lui John Cage pentru pian preparat a fost creată în 1948, același an în care Pierre Schaeffer a creat prima compoziție cu bandă, inventând astfel muzica concretă și implicit bazele creației radiofonice.

Membru al juriului al celei de-a 6-a ediții a concursului de radio drama GRAND PRIX NOVA, Janko Hanushevsky din Austria este muzician de jazz și muzică experimentală și membru fondator al cunoscutului proiect Merzouga împreună cu Eva Pöpplein din Germania. Merzouga a produs piese radiofonice premiate la concursuri europeene, astăzi fiind unul din numele importante ale creației radiofonice germanofone.
www.merzougamusic.com

*

Program oferit de Radio România în cadrul GRAND PRIX NOVA.
Urmăriți programul audițiilor și al evenimentelor conexe din perioada 4-9 iunie pe adresa www.grandprixnova.ro

*

SEMI SILENT este o platformă de podcast pentru creație sonoră, creație radiofonică și field recording creată de Asociația Jumătatea plină. Director artistic: Anamaria Pravicencu
www.semisilent.ro

Niciun comentariu:

Persoane interesate