26.1.14

Un contur pentru horiz|mag|storm|shift|trans, 26-31 ianuarie

sbtnsebastianbastiabtsn o invita pe Anamaria Pravicencu la un dialog despre Desfricare. 
Raspunsul este o instalatie sonora ce situeaza in teritoriu piesa lui sbtnsebastianbastiabtsn (Liviu Ungureanu) si ii propune un gest de tinere a fricii in afara gradinii.


Cu dezinvoltura unui flâneur, am «plimbat» un băț pe gardurile și clădirile din perimetrul desemnat de Calea Victoriei spre sud-est, strada Piața Amzei spre est, Christian Tell spre nord-vest, strada Biserica Amzei spre sud-vest și din nou spre sud-est pe Calea Victoriei întorcându-mă în fața galeriei, începutul parcursului circular. 

Dacă gestul de a lăsa capătul unui băț să hârșâie sau să zdrăngănească pe diferitele materiale ale exteriorului clădirilor și gardurilor are din impertinența vagabondului sau a copilului, parcursul însuși are rigoarea țesătorilor de zale pentru armurile medievale. Astfel marcarea teritoriului devine descântare, ritual de ținere la distanță a pericolelor, inel de protecție, precum gardul primei grădini a fost revanșă pe care Omul și-a luat-o în fața naturii amenințătoare, a junglei, sau așa cum haina păstrează căldura corpului.

Rezultatul parcursului este un inel sonor ce marchează un teritoriu închis, la fel cum păsările își marchează teritoriul prin cântec, marginile fiind cele ale depărtării la care se aude. 
Am înregistrat sunetul «conturului», l-am introdus în interiorul galeriei, situând ascultătorul în interiorul teritoriului «desenului» continuu al bățului pe zidurile din jur. Sunetul se plimbă în cadența pasului meu proiectând parcursul exterior în interior, securizând astfel spațiul galeriei și piesa centrală „Desfricare” a lui Liviu Ungureanu. 

Sunetul a fost înregistrat pe 19 ianuarie cu un field recorder Sony PCM-D50 și difuzat circular pe 24 de difuzoare printr-un dispozitiv surround de 8 canale, cu sprijinul tehnic al lui Cătălin Crețu (programare MAX MSP) și al lui Eduard Gabia.

In textul de mai sus am făcut referire cu oarecare lejeritate la Walter Benjamin (Paris, capitale du XIXe siècle) și la conceptul de deteritorializare al lui Gilles Deleuze (Milles plateaux, capitol La Ritournelle).

Anamaria Pravicencu



Galeria Galateea
Calea Victoriei 132
26-31 ianuarie
orele 12-20




Niciun comentariu:

Persoane interesate