5.12.14

I'D M THEFT ABLE @Question Mark, 8 decembrie















I'D M THEFT ABLE
Performance + artist talk

8 decembrie, ora 20
Question Mark, Calea Victoriei 48-50


(atenţie, textul de mai jos amestecă română şi engleză cu mai multă dezinvoltură decât se cuvine.)

I'D M THEFT ABLE is an improvising vocalist/frictist/texturalist (among other things) from Portland, ME. He has played at various festivals, bars, living rooms, bathrooms, beaches, galleries, book stores, mansions, basements, birthday parties, across the U.S., Canada, and Europe.

Folosim #'ul invitatului pe bandcamp pentru ultima sesiune din acest an a Sâmbetei sonore, reluând astfel o discuţie mai veche: despre oraşe precum Vancouver/Singing exhibition#1 cu Ştefana Frăţilă, Londra/Fals Festival & Cafe Oto sau Tel Aviv/Primate Arena şi despre scenele lor de producţie şi difuzare de muzică experimentală care nu implică nici academisme, nici party-uri. Ceea ce ne dorim şi pentru Bucureşti, aşa că oricine e interesat, e automat şi invitat la o sesiune de Q&A cu ID M Theft Able, urmată de un performance al artistului. Sau invers.
Un mare călător atât fizic (aruncaţi o privire la lista de mai jos), cât şi "componistic/instrumental" I'D M THEFT ABLE ne va vorbi despre cum atât de multe lucruri par posibile în muzica sa. http://kraag.org/id/shows.htm

http://idmtheftable.bandcamp.com/ 

"perhaps the most insubordinate and virtuosic sound artist"
"a comprehensive clusterfuck of all levels of culture and weirdness"
"his encyclopedic influences must come from nerding out în Strange Maine, a record store that doubles as a concert space and safe haven for weirdo artists"
"he played hundreds and hundreds of shows—taking a look through the bills he's been on reveals a bona-fide who's-who in underground noise"

http://m.noisey.vice.com/blog/brain-melters-id-m-theftable


Artist fee: 15 lei

25.11.14

Johannes Marian, pian solo | 6 decembrie @Ateneul Roman

























SÂMBĂTA SONORĂ îşi face un cadou de Moş Nicolae!

JOHANNES MARIAN, pian solo, interpretează sonate şi interludii pentru pian preparat de John Cage.

6 decembrie 2014, ora 19

Filarmonica George Enescu
Sala mică
Franklin 1-3, Bucureşti

Cariera concertistică internaţională a lui JOHANNES MARIAN ca soloist şi interpret în ansamble camerale enumeră colaborări cu RSO Wien, Muenchner Rundfunkorchester, Wiener Kammerorchester, Ensemble Wiener Collage şi ansamblul "die reihe". Concertele sale au fost găzduite de renumite săli din Europa, Asia şi America, şi includ festivaluri precum Wiener Festwochen, Salzburg Festival, Steirischer Herbst şi Wien modern.
În plus de repertoriul tradiţional pentru pian, Johannes Marian se concentrează pe muzica secolelor XX şi XXI. Ca pianist şi organizator al "Vienna Days of Contemporary Piano Music“ a colaborat cu numeroşi compozitori precum Pierre Boulez, John Cage, Gyoergy Kurtág, Helmut Lachenmann, Georg Nussbaumer, Christian Wolff şi Hans Zender.

Pianistul Johannes Marian este directorul Departamentului de Pian al Institutului Pedagogic al Universităţii de Muzică şi Artă Dramatică din Viena şi este invitat de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti pentru a susţine un master de pian în cadrul programului Erasmus.


Creată în 2009 ca iniţiativă informală de iniţiere în creaţia sonoră şi muzica experimentală, SÂMBĂTA SONORĂ a reuşit să acopere un spectru larg de genuri proprii secolelor XX şi XXI precum poezia sonoră, creaţia radiofonică, instalaţia sonoră, muzica improvizată, muzica asistată de calculator, noise sau contemporană, prin modalităţi de prezentare diverse de tip sesiune de ascultare curatoriată, concert, performance, workshop sau conferinţă. 
SÂMBĂTA SONORĂ a colaborat cu muzicieni şi artişti din Germania, Franţa, Belgia, Cehia, Norvegia, Suedia, Olanda, Anglia, Statele Unite ale Americii, Israel şi România. 
www.sambatasonora.blogspot.ro listează ansamblul evenimentelor derulate în cadrul acestui program coordonat de Anamaria Pravicencu şi Octav Avramescu de la Asociaţia Jumătatea plină. 

Concert organizat de SÂMBĂTA SONORĂ cu sprijinul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a Forumului Cultural Austriac.

22.9.14

Philippe Petit, Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram & Hyperion, 26/09






















Sâmbăta Sonoră prezinta deschiderea festivalului international al muzicii spectrale, Spectrum XXI, editia a 8-a.

Philippe Petit >>>> Sonic Seducer
Iancu Dumitrescu >>>> Le Silence d'or IV, Hazard and Tectonics III (premiera)
Ana-Maria Avram >>>> Nouvel Archae, Quinconce
& membri ai ansamblului Hyperion


Pentru aceasta sesiune, un exorcism al (demonului) rationalitatii din muzica ca gen, cu mijloacele de predilectie ale Societatii Spectralului: sunet de noise, improvizatie libera, musique concrete, instrument preparat si/sau amplificat, electronice. Sau o co-sfintire a tendintelor experimentale din orice alta sesiune de Sambata Sonora--dedicata de peste 5 ani ascultarii in conditii optime a unor cercetari&dezvoltari cu rol important in mediul artistic. Pe viu!

Philippe Petit prefera sa fie numit "agent de voiaj muzical" pentru ca chiar daca este compozitor, cauta fonduri sonore pentru oameni. De la inceputul anilor 2000 canta in Europa, Canada, USA, Mexic, Australia si Asia. Muzica sa a fost publicata de Aagoo, Southern UK, Monotype, Alrealon Musique, Beta Lactam Ring, Sub Rosa, HomeNormal, Important, HelloSquare, Public Eyesore, Utecht, Staugold etc.

Ana-Maria Avram e compozitoare, pianista, dirijoare si din 1988 colaboratoare apropiata a lui Iancu Dumitrescu, alaturi de care anima de asemenea Ansamblul Hyperion. Compozitiile sale sunt recunoscute printre cele mai importante din muzica contemporana de avant-garda, mai precis in genul hiper-spectral. Are peste 200 de lucrari, solo, muzica de camera, orchestra, electronica si muzica asistata de calculator. 

Iancu Dumitrescu detine reputatia mondiala de a fi unul dintre pionierii muzicii spectrale, dezvoltata in Franta, Canada, Italia, scoala romaneasca fiind insa poate cea mai importanta. Estetica sa hiper-spectrala mai recenta se bazeaza pe puterea radianta a suntetului si complexitate sa ca microcosmos-chestionat, analizat, recompus dintr-o perspectiva spectrala. Este fondatorul primului Studio de Muzica Electronică din Bucureşti, la Universitatea de Muzică, 1967. Productia sa numara peste 300 de piese si este editata de Salabert, Editura muzicala, Gerig Musikverlage-Schott-Schone, inregistrarile fiind publicate de Edition RZ, Generation Unlimited, Escargot-Harmonia Mundi, Electrecord, Artgallery, ReR Megacorp, Banana Fish. Opera omnia este editată pe 32 CD de către EDITION MODERN. 

Ansamblul Hyperion, fondat in 1976 de Iancu Dumitrescu, a explorat ca punct de plecare posibile legaturi intre arhaic- muzica bizantina, populara culeasa de etnografi- si avantgardist, reprezentand azi o traditie de interpretare a muzicii ce deschide noi domenii ale suntetului precum spectralismul. In compozitii precum cele ale lui Dumitrescu, Avram si altii din scoala romaneasca i se opune spectralitatii structurale ca cea a grupului Francez Itineraraire una transformationala si acusmatica. Hyperion a cantat in Europa si America si a inregistrat numeroase discuri si 30 de cds. 

Urmatoarele concerte din cadrul Festivalului Spectrum XXI vor avea loc la Ateneu, la Ierusalim in cadrul Tectonics Festival si la sala de concerte Hateiva, la Berlin in N.K Projekt si Berghain Club.

28.3.14

La mulţi ani, noi, nouă! 28 martie 2014


Astăzi este adevărata aniversare de 5 ani a SÂMBETEI SONORE. 
Însă nu o vom sărbători neapărat, pentru că o faceţi voi de fiecare dată când ascultaţi muzici experimentale, când susţineţi un prieten improvizator, când alegeţi să plătiţi bilet pentru un concert de muzică contemporană, când vă instalaţi un soft de editare de sunet şi pe urmă vă daţi seama că vă trebuie şi un field recorder mai bun, când închideţi ochii în timpul concertelor de la Ateneu, când ne trimiteţi link-uri cu muzici care v-au entuziasmat sau idei şi propuneri de evenimente, când vă gândiţi că ar fi fain să facem chestii împreună, când vă cheltuiţi economiile pe un festival de noise, când ne spuneţi că aţi descoperit Resonance FM sau Ubuweb, când faceţi blog-uri şi reviste despre muzici noi, când vreţi să expuneti instalaţii sonore în galeriile voastre, când nu vă mai mulţumiţi cu electro în festivalurile voastre şi mai ales când ne invitaţi la concertele voastre. 
Vă mulţumim vouă şi artiştilor care ne-au construit o casă aşa de mare : Henning Lundkvist, Julien Trambouze, Sillyconductor, Gili Mocanu & Somnoroase Păsărele, Mitoş Micleuşanu, Aymeric Hainaux, Paul Popescu, Paal Nilssen-Love, Ken Vandermark, Octavian Nemescu, Maria Balabaş & Avant’n’gard, Dyslex, Anne-James Chaton, Pakito Bolino, Mats Gustafsson, Ingebrigt H. Flaten, Frédéric Bévilacqua, Michal Rataj, Pierre-Yves Macé, Axel Dorner, Ilan Manouach & Balinese Beast, Peter Hamel, Liliana Burcea-Cătuneanu, Stian Westerhus, Rucsandra Pop, Miron Ghiu, Dreamhunter, Dan Michiu, Rufi, Camelia Pătraşcu, Fierbinţeanu, Oana Lohan, Superficialism, Cristina Cândea, Jaap Blonk, Guy Marc Hinant, Eran Sachs, Yoni Silver, Alex Drool, Paul Abbott, Minguet Quartett, plus toţi cei pe care i-am ascultat fără să le spunem :).

3.3.14

ANIVERSARE 5 ANI PE ORBITA! Minguet Quartett, 15/03

















Minguet Quartett, concert

15 martie 2014, ora 19.00
Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Sala George Enescu
intrare libera


Altfel decât în muzica experimentală de ultima oră, felul de a crea concentrare/plăcere, propriu unei interpretări virtuoase aşa cum numeroasele invitaţii pentru concerte în lumea întreagă şi înregistrările premiate o sugerează în cazul celor de la Minguet, ne face să ne gândim că e mai puţin nevoie acum de un program de sală pentru piesele de repertoriu ale secolului XX recreeat şi reînoit ce vor fi prezentate la această Sâmbătă Sonoră. 

Mai degrabă, iată, un fel de preambul de utilizator pentru link-urile video ce vor fi postate înaint e de concert: vom asculta György Ligeti, String Quartet Nr. 1 « Métamorphoses nocturnes » si Glenn Gould, String Quartet op. 1, nu cele mai simple sau cele mai scurte piese de gen, ci unele reprezentative pentru anii 50' şi "high modernism", (excepţie făcând piesa lui Wolfgang Rihm, String quartet Nr. 4, compusă în ‘85), situaţii deci în care plăcerea de a asculta muzică de cvartet de coarde vine printr-o pregătire, o repetiţie, o recunoaştere - o concentrare ce poate lucra cu diferenţe de atac la unele pasaje interpretate ‘acum şi aici’, ce confirmă intuiţii despre cum se aude din sala de concert faţă de cum se aude o înregistrare, despre cum trecerea de la o operă la alta scoate în evidenţă câţi paşi sunt de la una la alta sau câte contraste sunt între piesele alese. 
În acelaşi fel, timpul enorm de a asimila aceste partituri depus de cvartet şi de tradiţia muzicii contemporane în general (nu din aceea care oferă constant premiere unor piese ce poate apoi nu vor mai fi auzite niciodată, aşa cum se obişnuieşte pe scena locală), progresul instrumental în interpretarea muzicii dificile, vor putea fi reflectate în concentrarea muzicienilor pe care îi vom asculta.

Minguet Quartett din Koln este unul dintre cele mai cunoscute cvartete de coarde ale tinerei generatii. Inspirati de Pablo Minguet, filosof, gravor si editor din Spania secolului XVIII,  a carui crez era popularizarea larga a culturii, Minguet Quartett si-a dedicat sonoritatile rafinate muzicii clasice si romantice, si in special compozitorilor secolului XXI.

Creat in 2009 ca un program de initiere in creatia sonora si muzica experimentala, SAMBATA SONORA a resit sa acopere un spectru larg de genuri muzicale proprii secolelor XX si XXI, cum ar fi poezia sonora, creatia radiofonica, instalatia sonora, muzica improvizata, noise sau muzica contemporana, dezvoltand modalitati de prezentare diverse, tip sesiune de ascultare curatoriata, concert, workshop sau conferinta.
SAMBATA SONORA este un program realizat de Anamaria Pravicencu si Octav Avramescu de la Asociatia Jumatatea plina. SAMBATA SONORA a colaborat cu muzicieni si artisti din Germania, Franta, Belgia, Cehia, Norvegia, Suedia, Olanda, Anglia, Statele Unite, Israel si Romania.

Eveniment realizat in parteneriat cu Goethe Institut.

Parteneri fara de care nu...: Centrul National al Dansului Bucuresti, Keep on Printong, Corcova.
Partener media: 7 Seri, Zeppelin, Sub25.

26.1.14

Un contur pentru horiz|mag|storm|shift|trans, 26-31 ianuarie

sbtnsebastianbastiabtsn o invita pe Anamaria Pravicencu la un dialog despre Desfricare. 
Raspunsul este o instalatie sonora ce situeaza in teritoriu piesa lui sbtnsebastianbastiabtsn (Liviu Ungureanu) si ii propune un gest de tinere a fricii in afara gradinii.


Cu dezinvoltura unui flâneur, am «plimbat» un băț pe gardurile și clădirile din perimetrul desemnat de Calea Victoriei spre sud-est, strada Piața Amzei spre est, Christian Tell spre nord-vest, strada Biserica Amzei spre sud-vest și din nou spre sud-est pe Calea Victoriei întorcându-mă în fața galeriei, începutul parcursului circular. 

Dacă gestul de a lăsa capătul unui băț să hârșâie sau să zdrăngănească pe diferitele materiale ale exteriorului clădirilor și gardurilor are din impertinența vagabondului sau a copilului, parcursul însuși are rigoarea țesătorilor de zale pentru armurile medievale. Astfel marcarea teritoriului devine descântare, ritual de ținere la distanță a pericolelor, inel de protecție, precum gardul primei grădini a fost revanșă pe care Omul și-a luat-o în fața naturii amenințătoare, a junglei, sau așa cum haina păstrează căldura corpului.

Rezultatul parcursului este un inel sonor ce marchează un teritoriu închis, la fel cum păsările își marchează teritoriul prin cântec, marginile fiind cele ale depărtării la care se aude. 
Am înregistrat sunetul «conturului», l-am introdus în interiorul galeriei, situând ascultătorul în interiorul teritoriului «desenului» continuu al bățului pe zidurile din jur. Sunetul se plimbă în cadența pasului meu proiectând parcursul exterior în interior, securizând astfel spațiul galeriei și piesa centrală „Desfricare” a lui Liviu Ungureanu. 

Sunetul a fost înregistrat pe 19 ianuarie cu un field recorder Sony PCM-D50 și difuzat circular pe 24 de difuzoare printr-un dispozitiv surround de 8 canale, cu sprijinul tehnic al lui Cătălin Crețu (programare MAX MSP) și al lui Eduard Gabia.

In textul de mai sus am făcut referire cu oarecare lejeritate la Walter Benjamin (Paris, capitale du XIXe siècle) și la conceptul de deteritorializare al lui Gilles Deleuze (Milles plateaux, capitol La Ritournelle).

Anamaria Pravicencu



Galeria Galateea
Calea Victoriei 132
26-31 ianuarie
orele 12-20




Persoane interesate