După recentul succes al concertului dedicat Rozei Vânturilor de Mauricio Kagel, Goethe-Institut Bucureşti împreună cu Ansamblul Propuls și dirijorul Alexandru Solonaru vă invită la un nou concert-premieră în România, duminică 28 octombrie, ora 19:00, în sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București.
Un fascinant “concert de desen” în care se întâlnesc Tierkreis (Zodiac) – lucrare aparţinând legendarului creator german Karlheinz Stockhausen și desenul live în performance-ul artistei elvețiene Kati Rickenbach.
Celebră pentru romanele grafice publicate și pentru activitatea de editor al revistei Strapazin, Kati Rickenbach se alătură Ansamblului Propuls și abordează într-un mod excepțional și inovativ practica desenului live. „Concertele de desen” sunt specifice, de obicei, unor zone muzicale precum electro, pop sau muzică improvizată, iar în România singurele evenimente de acest tip au fost realizate prin colaborarea dintre muzicieni electro şi street artists. Proiectul actual îngemănează sonor două variante ale Tierkreis – Trio-Version și Kammerorchester-Version – propunând o abordare excepţională a genului prin întâlnirea pe scenă a unei desenatoare originale şi a muzicii lui Stockhausen, în mod paradoxal puţin cunoscută publicului românesc.
Karlheinz Stockhausen (1928 – 2007) este una dintre personalitățile muzicale cele mai puternice ale secolului XX. Punându-și în permanență probleme, el a urmat o traiectorie vertiginoasă, ale cărei aspecte idealiste, intelectuale și chiar metafizice nu trebuie să mascheze rigoarea speculativă și prodigioasa bogăție tehnică.
Combinând o sensibilitate ascuțită față de realităţile acustice şi posibilităţile de manifestare ale sunetului, metode componistice riguroase şi sofisticate derivate din serialismul integral, o teatralitate novatoare şi o înclinaţie pentru mistică, Stockhausen s-a impus încă de la început ca una dintre vocile cele mai influente în peisajul avangardei muzicale europene de după Al Doilea Război Mondial.
În anii ’60 a legat relaţii durabile cu unii dintre cei mai importanți compozitori contemporani, printre care se numără Kagel, Ligeti şi Cage, şi, luând conducerea şcolii de la Darmstadt, a devenit mentorul unor personalități precum Cornelius Cardew, La Monte Young și Wolfgang Rihm. Influenţa sa a depășit granițele muzicii culte, contribuind la formarea stilului unor artişti precum Miles Davies, Herbie Hancock, Frank Zappa și Beatles.
De la sfârșitul anilor ’60, evoluția gândirii sale componistice merge în paralel cu o acută simplitate stilistică, cu o concepție din ce în ce mai subiectivă și chiar liturgică asupra muzicii, cu un profetism în același timp sofisticat și naiv. Compozițiile nu mai sunt opere în sensul tradițional, ci devin veritabile ritualuri, așa cum este cazul și în Tierkreis, cea mai populară şi, probabil, cea mai frecvent interpretată lucrare a sa, a cărei primă versiune a apărut în anul 1975.
Ulterior compunerii pieselor din Zodiac, el declara: „La inventarea fiecărei melodii mă gândeam la firea unor copii, prieteni, cunoștințe născute în zodia corespunzătoare și am studiat mai aprofundat tipurile umane după zodii. Astfel, toate melodiile sunt, în orice privință și sub orice aspect, în armonie cu trăsăturile zodiei respective și se pot descoperi multe legități ascunse, dacă se ascultă în mod repetat o melodie și i se privește mai îndeaproape construcția.” Ca un tribut adus compozitorului, din 2009, melodia din Tierkreis corespunzătoare semnului zodiacal curent este cântată în fiecare zi, la amiază, de către instalația de 48 de clopote aflată în turnul primăriei din Köln.
Evenimentul este organizat de Goethe-Institut Bucureşti împreună cu Asociaţia Propuls, parteneri fiind Sâmbăta Sonoră, Asociaţia Jumătatea plină, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică.
Intrarea este liberă.