30.1.12

soare staniol by AVANT'N'GARD - lansare album / concert - 4/02@ Galeria Atelier 030202, Sala Nouă a Teatrului de Comedie
Str. Sfânta Vineri nr. 11
Bucureşti
SOARE STANIOL este primul album oficial Avant’n’Gard, colectiv artistic dedicat muzicii improvizatorice. Manifestare insolită a efemerului, captat şi păstrat prin intermediul tehnicii dintr-un studio de înregistrări pentru sistemul vostru emoţional auditiv, e o poză de grup supraexpusă la care ne propunem să reflectăm altfel de fiecare altă dată când cântăm. Prin SOARE STANIOL, Maria Balabaş, Mihai Balabaş, Călin Torsan şi Gabriel Bălaşa, certifică posibilitatea de a fi liber ca parte a unui grup, simt sunetul ca iniţiator al unei comunicări artistice adevărate şi, în general, experimentează cu posibilitatea existenţei timpului auditiv ca Ecuaţii, Inghiţituri, Lacrimi, Mere roşii, Dimineţi de miercuri, Ceasuri cu cuc fără cuc, Nume proprii sau Avânt-care-să-facă-parte-din-gard. Sound-ul definitoriu e ambiental psihedelic, poetic cântat, de peisaj sonor acustic netemperat şi electronic sintetizat, respirând o unitate ce nu pare să ţină de noi. Cuvintele sunt din dicţionar, muzica din instrumente, albumul din Bucureşti iar piesele, prin analogie radiofonică, stau pe raze temporale scurte, medii şi lungi.

Haideţi la SAMBATA SONORA pentru un picnic nocturn – voi veniţi cu alimentele percepţiei voastre iar noi le ambalăm într-o folie muzicală reflectorizantă. De găsit ulterior şi la librării.

De când există pe scena muzicală autohtonă, Avant’n’Gard a participat la festivaluri precum Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (2010, 2011), Sibiu Jazz and More (2011), Noaptea Muzeelor(2011), Street Delivery (2010, 2011), Bran Castle Fest (2010) şi a susţinut concerte în spaţii precum Art Jazz Club, Green Hours, Control Club, Shift Pub, Moskva Caffe (Oradea), Sala de lectură Teatrul Act etc. Radioul naţional croat le-a dedicat două emisiuni, difuzând în întregime albumul bootleg Peisaj pictat în ceai, lansat în 2010. În 2012 Avant’n’Gard a participat la celebrarea internaţională Art’s Birthday, eveniment organizat de grupul Ars Acustica afiliat EBU.

Maria Balabaş a studiat Muzicologia la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi lucrează în prezent ca jurnalistă la Radio România Cultural. A susţinut performance-uri în Antwerp, Bruxelles, Rotterdam, Bucureşti etc, iar creaţiile sale de radio şi sound art au fost difuzate de Resonancefm din Londra, Radio Zero din Lisabona şi Radio Campus din Bruxelles.
Mihai Balabaş este un talentat violinist, care urmează în prezent cursurile de master ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Vioară; Mihai activează deopotrivă pe scena simfonică şi pe cea underground. A colaborat cu alte trupe locale, precum Byron, Trei Parale sau Abis, este membru al formaţiei de ethno-rock Bucium, dar îşi dezvoltă pe deplin talentul de improvizator şi de designer sonor alături de Avant’n’Gard.
Călin Torsan este un personaj legendar, fiind unul dintre primii muzicieni de stradă de după Revoluţia din decembrie ’89. Pe parcursul timpului, a creat şi a colaborat cu numeroase trupe precum Domnişoara Pogany, Einuiea, Jazzadezz, Nu şi apa neagră şi a susţinut recitaluri şi turnee în Japonia, Germania şi România. În calitate de scriitor, cărţile sale au fost publicate de editura Humanitas. Colecţionează fluiere, clarinete şi tot felul de alte instrumente de suflat din toate colţurile lumii.
Percuţionistul Gabriel Bălaşa începe să fie unul dintre cei mai activi percuţionişti de pe scena muzicală underground, artiştii admirându-l pentru energia sa şi vibraţia pozitivă din timpul concertelor. Studiile sale de pictură au contribuit la conturarea sa de muzician al culorii şi texturii, el reuşind să rămână personal în conjuncturi sonore diferite, precum rockul, folkul, muzica veche şi muzica lumii.SÂMBĂTA SONORĂ este un program iniţiat de Jumătatea plină împreună cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi susţinut de Keep on Printing şi CORCOVA.

Concertul de lansare al albumului SOARE STANIOL este găzduit de Galeria Atelier 030202 şi de Teatrul de Comedie.

Multe mulţumiri partenerilor media:
Radio România Cultural, Feeder.ro, Liternet.ro, Tataia.net şi Freshgoodminimal.ro

Niciun comentariu:

Persoane interesate