4.12.18

Ioana Vreme Moser | performance 6/12, atelier 8/12

6 decembrie, ora 20 | performance COQUETTA
Teatrul Apollo 111, Ion Brezoianu 23-25, București

COQUETTA. flawless looks / colour red, sound performance 2018

COQUETTA prosperă într-un ritual sardonic de înfrumusețare cosmetică, prin ritmurile obiectelor cu „pink tax”. Înfățișarea mult dorită dezvăluie un substrat otrăvitor, plumbul și arsenicul find compușii chimici preferați de-a lungul vremii, în machiaj. Cosmetizarea are loc pas cu pas, ca o rutină zilnică, ritmică de înfrumusețare. Pieptănarea, hidratarea, curbarea genelor, machierea ochilor, aplicarea pudrei, rujarea și alte manevre sonore obținute, sunt cizelate de semnalele tocurilor electronice. Zgomotele aparatelor de înfrumusețat se amestecă ulterior în interiorul cutiilor de peruci de voiaj și în alte instrumente electronice îmbrăcate în catifea, încropite din gunoi.

*


8 decembrie, orele 10-18 | Atelier de țiuitoare infernale
Modulab, Viitorului 153b, București

Introducere în electronica simplă a oscilatoarelor zgomotoase

Pe parcursul acestui atelier, vom intra în contact direct tactil și auditiv cu câteva din componentele electronice care ne înconjoară în mediul cotidian și sunetele care acestea le pot produce atunci când sunt re-contextualizate și introduse ca generatoare de sunet și zgomot.

Cu un aspect introductiv, atelierul își propune să exploreze ludic câteva dintre noțiunile și modalitățiile de construcție manuală a instrumentelor electronice bazate pe probabil cel mai simplu circuit de oscilator. Pentru a elabora mașinării cu un caracter specific, va trebuii să privim preliminar un scurt istoric al instrumentelor electronice, a tranzistoarelor și a circuitelor integrate, să înțelegem cele trei tipuri de componente pe care le vom folosi și relațiile posibile dintre ele. Instrumentele DIY par adeseori performative și impredictibile, cu un caracter original vizual și sonic dat de modul lor de funcționare uneori aleatoriu.

Urmărind un desen, diagramă de circuit inițială, vom improviza cu aparatele de cositorit pe cablajele manufacturate de Grupul RET Electronic, în anii 90 la Timișoara. Pe durata atelierului vom anima câteva oscilatoare pe baza unui circuit integrat CMOS și le vom controla frecvențele cu fotorezistențe și potențiometre pentru a obține texturi zgomotaase. Sunetele obținute vor fi amplificate și ascultate prin boxele pe care le v-om atașa fiecărui circuit.

Fiecare participant va primii materialele și îndrumarea necesară pentru a construii un instrument simplu. Atelierul implică lucru manual intensive și se adresează începătorilor - nu sunt necesare cunoștințe anterioare în electronică.


*


Ioana Vreme Moser este naratoare transmedia și artistă sonoră active în cercetare, poetici electronice și notații ludice. Folosește material organice, obiecte obișnuite, gunoi, mecanisme și componente electronice pentru a pune în lumină evenimente cotidiene ce fac parte din spectrul intimității. În prezent, Ioana Vreme Moser lucrează cu instrumente electro-mecanice, sculpturi sonore, instalații cinetice, performance audio-vizual, partituri grafice, lecturi în șoaptă, compendii de date și lucrări video.
www.ioanavrememoser.com

*

Eveniment dedicat patinatoarei Romica Maria Dîmboianu-Popp (1919-2015)
Romica (Romana, în acte) Maria Dîmboianu-Popp, a fost printre primele campioane la patinaj artistic din România, urmaşă demnă a mamei sale, Maria Popp De Lemeny, altă celebră patinatoare, prima campioana la patinaj artistic a României, în 1913, care la vârsta de 53 de ani, a participat la Olimpiadă: 1936, Garmisch-Partenkirchen. Romana a cîştigat două medalii de campioană naţională. În ianuarie 1938, a învins-o pe mama ei la Lacul Roşu, unde toţi cei cinci arbitri i-au acordat Romicăi nota maximă: 6. A fost primul ei titlu de campioană naţională la senioare.
În data de 23 august 1942 Romica făcea căţărare pe Colţii Morarului împreună cu doi prieteni. Stînca de care făcuse priză s-a desprins şi i-a căzut peste picior. Abia seara a ajuns la un punct de prim-ajutor. Piciorul i-a fost amputat. Chiar şi aşa, cu proteză de lemn, campioana nu s-a despărţit de gheaţă. A devenit arbitră internaţională. „Mergeam pe gheaţă fără probleme, puţini ştiau că am proteză. Am urcat şi Bucegii din nou, am coborît Postăvarul pe jos, am schiat în Diham. Am dansat vals şi tango. La 82 de ani am înotat la Mamaia“.
În 2013, cu ocazia European Youth Olympic Winter Festival de la Brașov, Romica Maria Dîmboianu-Popp poartă flacăra olimpică la vârsta de 93 ani.

*

Sâmbăta Sonoră este un program organizat de Asociația Jumătatea plină și cofinanțat în perioada iunie-noiembrie 2018 de Administrația Fondului Cultural Național.

Persoane interesate