21.9.18

SÂMBĂTA LEJERĂ | ZECE mini-concerte, 29/09

SÂMBĂTA SONORĂ – cabaret
O nouă sesiune cu muzicile voastre. 


Teatrul Apollo 111, Ion Brezoianu 23-25, București
29 septembrie, ora 20

Un OPEN CALL a fost ținut în perioada 25 iulie - 15 septembrie.

A fost odată ca niciodată, Miercurea Lejeră (prin 2009-2012): laborator de preocupări și demersuri intime, fără constrângerile unui spectacol lucrat pentru a avea premieră într-o anumită seară.
O comunitate ad-hoc în care improvizația era încurajată, iar ajutorul tehnic era ospitalitate și gest curatorial. În acea perioadă a apărut și Sâmbăta Sonoră, copil din flori al CNDB.


Cu dorința de a propune același mesaj de atunci autorilor de sunet de azi, reluăm chiar declarația lui Mihai Mihalcea/Farid Fairuz, director CNDB la acea vreme: „În acest format se pot regăsi mulți artiști care doresc să-și testeze ideile direct în fața publicului. Fără repetiții, fără preparații și fără plasă de siguranță. Fără emfază, ci doar cu dorința genuină de a testa idei și practici performative, într-un spațiu „lejer” de judecată, care nu le oferă nici garanția succesului, dar nici judecata neiertătoare în fața unui eventual eșec”.
Miercurea Lejeră a fost propusă și acompaniată de Eduard Gabia și Maria Baroncea.


*

Eveniment dedicat Motocross-ului.
Motocross-ul a apărut în Anglia la începutul secolului XX ca derivat al curselor de testări de motociclete. Acest sport a devenit repede foarte popular, iar competițiile au devenit cunoscute în restul lumii ca „motocross racing”, combinând cuvântul francez pentru motocicletă, motocyclette, sau moto în scurt, cu „cross-country”. Prima cursă cunoscută a avut loc la Camberley, Surrey în 1924. Prima cursă de motocross ținută pe o pistă în interiorul unui stadion a avut loc pe 28 august 1948 la Buffalo Stadium din Montrouge, oraș situat în suburbia Parisului.
Fotografie de autor necunoscut.


*

Donație recomandată : 10 lei 

*

SÂMBĂTA SONORĂ este organizată de Asociaţia Jumătatea plină și adresează creația sonoră, creația radiofonică, poezia sonoră, muzica contemporană și improvizată prin concerte, sesiuni de ascultare, performance-uri, conferințe, prezentări de artist, ateliere și call-uri de proiecte.

Pe toată durata anului 2018, SÂMBĂTA SONORĂ va avea loc, o dată pe lună, la Teatrul Apollo111 din Palatul Universul, București, iar în perioada iunie-noiembrie beneficiază de sprijinul AFCN.

18.9.18

Küchen, Zanussi & Strid, 3 solos | 26.09

MARTIN KÜCHEN, născut în Suedia, este muzician de jazz și improvizație, și compozitor. Cântă la saxofon alto, tenor, soprano și bariton. Înainte de a fi activ pe scena suedeză de jazz și improvizație, a cântat într-un grup de rock, pe stradă și pentru circ. În Suedia a cântat cu Trio Angles (cu Ingebrigt Håker Flaten și Kjell Nordeson), care ulterior a devenit nonet (Angles 9). A compus pentru ansambluri, pentru proiecte de dans și filme experimentale. Cu contrabasistul Per Zanussi din Norvegia și percuționistul Raymond Strid a format Trespass Trio.
Alte proiecte: cvartetul Exploding Customer (cu Tomas Hallonsten, Benjamin Quigley și Kjell Nordeson), trio Sound of Mucus (cu Herman Müntzing și Andreas Axelsson), trio Unsolicited Music Ensemble (cu Tony Wren și Raymond Strid), duo cu David Stackenäs, formația UNSK (cu Birgit Ulher, Lise-Lott Norelius și Raymond Strid) și Trio Looper (cu Nikos Veliotis și Ingar Zach). Küchen este membru al Fire! Orchestra a saxofonistului Mats Gustafsson.

PER ZANUSSI, născut în Norvegia, este musician de jazz (contrabas) și compozitor, cunoscut pentru colaborările și albumele cu muzicienii : Hamid Drake, Louis Moholo, Paal Nilssen-Love, Bobby Bradford, Sabir Mateen, Franklin Kiermyer, Stephen O'Malley, Axel Dörner, Petter Wettre, Fred Lonberg-Holm, Bugge Wesseltoft, Mats Gustafsson, Kjetil Møster, Kevin Norton, Ivar Grydeland, Ernesto Rodrigues, Tetuzi Akiyama și Håvard Wiik. A fost unul dintre inițiatorii grupului Wibutee din Trondheim (1996–2004), cu Håkon Kornstad și Wetle Holte. Din 2001 dirijează Zanussi Five saxofoniștii Kjetil Møster, Rolf-Erik Nystrøm și Eirik Hegdal, și percuționistul Per Oddvar Johansen, cu care a înregistrat 3 albume.
Alte proiecte: MZN3 cu Kjetil Møster și Kjell Nordeson, Trespass Trio, Jazzmob și Crimetime Orchestra.


RAYMOND STRID, născut în Suedia, este percuțonist active în free jazz și new European improvised music. Strid a fost inspirit să aleagă percuțiile de muzicieni ca Han Bennink, Paul Lytton și Tony Oxley. Strid și-a început cariera destul de târziu, a cântat cu numeroase grupuri din Stockolm, iar în 1988 a fondat GUSH trio cu saxofonistul Mats Gustafsson și pianistul Sten Sandell. De atunci a cântat în numeroase grupuri și proiecte, cum ar fi trio Guy/Gustafsson/Strid, Marilyn Crispell/Anders Jormin/Raymond Strid și LSB cu Fredrik Ljungkvist și Johan Berthling. În 2000 a inițiaat grupul The Electrics cu Axel Dörner, Sture Ericson și Ingebrigt Flaten. Din același an, Strid face parte din Barry Guy New Orchestra.

*

Concert dedicat Orientării sportive (orienteering)
Orientarea este sportul ce constă în parcurgerea unui traseu, într-un teren necunoscut, materializat printr-o succesiune de posturi de control ce trebuiesc atinse; sportivul alege ruta între posturile de control, cu ajutorul hărții și al busolei, trebuie să se orienteze și să ia decizii rapide în timp ce se deplasează cu o viteză mare. Orientarea este un sport în care se îmbină atât calitățile fizice, cât și cele intelectuale.
Orientarea sportivă a luat naștere în jurul anului 1850 în mediile militare scandinave, care o foloseau ca mijloc de pregătire. În 1897, în Norvegia, a avut loc primul „Concurs sportiv de Orientare”, iar în 1904, cu ocazia concursului de la Helsingfors, Suedia, Orientarea este recunoscută ca o disciplină sportivă civilă. În 1919 are loc „Concursul de la Stockolm”, prima competiție oficială, care a reunit peste 200 de concurenți. În 1932 are loc prima competiție internațională, între Norvegia și Suedia, urmată de primele concursuri și campionate în Elveția, Finlanda, U.R.S.S., iar după cel de-al doilea război mondial în S.U.A., Canada, Marea Britanie, Belgia, Brazilia, Australia, Spania, Franța.
Fotografie reprezentând cercetași într-o cursă de orientare. Autor necunoscut.


*

Bilet 30 lei
La intrare și pe Eventbook.


*

Trespass Trio se află în turneu în România – Ateneul Român din București, Sinagoga Sion din Oradea, Filarmonica din Pitești – cu un proiect intitulat ”Spirit of Pitești”, inspirat din atrocele “experiment Pitești” din epoca comunistă. Organizator turneu: Fundația Culturală Memoria, filiala Argeș. Parteneri turneu: AFDPR, filiala Argeș, Muzeul Județean Argeș, Primăria Pitești, Filarmonica Pitești, MuzicaDeVest.ro, Asociația Jumătatea plină.

Sâmbăta Sonoră este un program organizat de Asociația Jumătatea plină și cofinanțat în perioada iunie-noiembrie 2018 de Administrația Fondului Cultural Național.

Persoane interesate