22.10.16

Lansare SEMI / SILENT, 22/10, ora 16


















Casa Mincu, Ordinul Arhitecților din România
Str. Pictor Arthur Verona, nr. 19, București
Sâmbătă 22 octombrie, ora 16

SEMI / SILENT, primul laborator independent de creație sonoră și radiofonică din România.

SEMI / SILENT este un proiect ce reinventează la scară locală creația sonoră și propune o alianță între sunet & patrimoniu imaterial. Arta radio însă ne inspiră de asemenea, tradiția ei existând încă de la apariția mediului radiofonic. Numele proiectului vine de la un manifest din 1933 despre radio și cum acesta trebuie să ia în considerare spațiul, nu doar sunetul sau vocea! Numai că astăzi posturile comerciale ignoră o astfel de artă, iar cele de stat în România, o practică în studio și o împachetează ca teatru, ficțiune, biografie. Proiectul nostru se prezintă ca o platformă online de podcasturi de artă radio, documentar sonor de creație bazate pe înregistrări de teren.

În deschiderea evenimentului, autorii SEMI / SILENT vor prezenta creații radiofonice originale realizate doar cu înregistrări de teren, despre descoperiri personale în peisajul sonor al Bucureștiului. Cotidianul sonor urban este recuperat din locuri familiare – Gara de Nord, Piața Obor și Mănăstirea Antim – de autorii Mara Mărăcinescu, artist sonor și inginer de sunet, Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural la RFI și Sașa Liviu-Stoianovici, artist.

Pentru cel mai bun context internațional la proiect, Silvan Gire, producător și fondator ARTE Radio Franța, vorbește despre noile formate ale creației radiofonice documentare. ARTE Radio este o platformă de creație radiofonică online de prestigiu, fondată la inițiativa canalului cultural de televiziune ARTE.

Lansarea se încheie cu o discuție despre perspectivele pe care le deschide SEMI / SILENT în creație și cercetare, pentru dezvoltarea și difuzarea de producții sonore elaborate de artiști, cercetători, jurnaliști și alți pasionați ai genului radiofonic. Anunțăm în curând specialiștii în etnografie, antropologie, sociologie, arhitectură și urbanism care vor participa la o masă rotundă, moderată de antropologul Ciprian Tudor.

În zilele 21 și 23 octombrie are loc un atelier de scriere sonoră dirijat de Silvain Gire, fondatorul ARTE Radio.

SEMI / SILENT este o inițiativă a programului Sâmbăta Sonoră creat în 2009 de Asociația Jumătatea Plină pentru investigarea artelor sonore și a muzicilor contemporane.

-------------------------------------------------------------------------------

SEMI / SILENT este susținut de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația Jumătatea plină prin programul Sâmbăta Sonoră
Parteneri: ARTE Radio, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ordinul Arhitecților din România, Asociația Les herbes folles, Asociația Dala, Asociația ARTeast, Colectiv A.
Sponsor: Corcova

Parteneri media: Zeppelin, Sub25, DOR, Revista Arta, Scena9, feeder.ro

1.9.16

Mia Zabelka, solo vioară & electronice @Control Club, 3/09


























Control Club
Constantin Mille 4
București

În deschidere AND THEN THIS (detalii mai jos)

MIA ZABELKA
Considerată una dintre cele mai inovative violoniste din lume, Mia Zabelka este o pionieră a performance-ului electroacustic. Concertele sale combină sunetul viorii electrice, vocea și dinamica corporală și pun accentul pe explorarea relațiilor subtile dintre corp, gest, sunet și spațiu. Pentru a crea spectre sonore ample, Mia Zabelka folosește diverse dispozitive electronice. Imaginile sale muzicale sunt caracterizate de o franchețe a sunetului direct, fizic, și plăcerea cu care elaborează diverse procese experimentale, pentru a obține o cât mai mare complexitate sonoră, dar și o lizibilitate a straturilor.

Printre muzicienii cu care a lucrat se numără John Zorn, Jon Rose, Laurie Anderson, Lydia Lunch, Pauline Oliveros, David Moss, Peter Kowald, Phil Minton, Joelle Leandre, Fred Frith, Franz Hautzinger, Phil Wachsman, Walter Malli, Martin Siewert, Shelley Hirsch, Johannes Frisch, Zahra Mani, Fernando Grillo, Eliot Sharp, Wolfgang Mitterer, Frances Marie Uitti, Manon Liu Winter, Audrey Chen, Philippe Petit, Maggie Nichols, John Russel.

Mia Zabelka a câștigat numeroase premii (de 3 ori Ars Acustica…), iar muzica sa a fost prezentată în numeroase festivaluri și scene ale lumii : Jazzfestival Kongsberg, Flussi Festival Italy, Sonic Circuits Festival Washington DC, Ring Ring Festival Belgrade, Feta QuaQua London, Sajeta Festival Slovenia, MIA Festival Portugal, MONS 2015/ Ars Electronica, Incubate Festival Netherlands, Liquid Music Festival Judenburg, Phonofemme Festival / Wiener Konzerthaus Vienna, VNM Festival Graz, Oorsprong Curator Series Amsterdam, DOM Moscow.


Acest concert face parte dintr-un turneu în Europa susținut de Austrian Music Export.
Mia Zabelka a cântat la Control Club în toamna lui 2014 împreună cu Philippe Petit.

AND THEN THIS
Sian Brie (chitară electrică), Diana Miron (voce / vioară), Laurenţiu Coţac (contrabas) şi Daniel Stanciu (no input mixer) sunt muzicieni cu background-uri contrastante care îi definesc şi care pot fi regăsite în sonorităţile prezentului proiect.
Puternic influenţaţi de libertatea de expresie şi complexitatea ritmică din Jazz, cei patru folosesc compoziţia spontană aducând în faţa publicului un areal sonor actual. Prin căutarea unei experienţe sonor-senzoriale intrinseci muzicii, emisia de unde uneori aspre, seci sau armonii spontane imprimă ascultătorului o deconstrucţie muzicală. Un discurs intuitiv, structural şi în coeziune constantă cu spaţiul viu al prezentului.


Bilet: 15 lei (la intrare & Eventbook)

.......................................................................................

În data de 4/09, ora 20, Mia Zabelka va susține un concert alături de PFA Orchestra, precedat de un workshop, ce va avea loc la Palatul Universul.

16.7.16

World Listening Day 2016, 18/07


























World Listening Day with friends
Ponton, Parcul Carol, București

O sesiune de ascultare în care să dăm antenție obiectelor sonore minerale, naturale, umane, tehnologice, culese de câțiva pasionați, sperând la o audiție colectivă ca o recompoziție, o reîncântare cu mediul sonor înconjurător.

SOUNDS Lost & Found
Ne-am invitat prietenii pasionați de field recording să ne propună spre ascultare o înregistrare pură sau un montaj, din sunete vechi și sunete noi.

http://www.worldlisteningproject.org/

9.6.16

SÂMBĂTA SONORĂ @Pelicam, 16-19/06

SÂMBĂTA SONORĂ, cu sprijinul AFCN, pregătește un webradio de podcast de documentar sonor de creație (septembrie 2016). În cadrul proiectului numit FIARE VECHI - EXPLORĂRI SONORE, organizăm un preview la Festivalul Internațional de Film Pelicam.

16-17/06
Atelier de field recording pentru liceeni
Detalii AICI.
Înscrieri până pe 15 iunie inclusiv.

18/06, ora 14.00
Casa Avramide
Preview - un radio de podcast de documentar sonor
Proiectul îşi are originea în constatarea că peisajul sonor ("soundscape" : termen folosit pentru prima dată în 1973 de Murray Schaffer în cartea « The Tuning of the world ») poate fi folosit în a defini uneori mai complex decât imaginea bogăţia comunităţilor umane, urbane sau rurale, şi a devenit un important obiect de referinţă pentru proiecte de arhivare şi reflecţie din partea artiştilor, istoricilor, antropologilor, sociologilor sau arhitecţilor.

SÂMBĂTA SONORĂ a făcut de nenumărate ori referinţă în intervenţiile sale culturale la acest obiect de studiu şi contemplare, care rămâne până în prezent neutilizat de alte proiecte culturale din România. Dorind de mai multă vreme să atragem atenţia asupra acestui demers, ne propunem să ne concentrăm asupra capacităţii termenului de peisaj sonor de a "pune în scenă" tematici ce ţin de domeniul patrimoniului cultural imaterial, natură, societate şi creaţie.

PFA Orchestra @Combinatul Fondului Plastic, 26/05

PFA Orchestra a concertat în hala Combinatului Fondului Plastic, strada Băiculești 29, București, la deschiderea expoziției Anything Goes / Nucleu 0005 organizată de colectivul Nucleu 0000.

Fotografie de Munteanu.


24.4.16

PFA Orchestra plays with Andrei Kivu (cello), 26/04


























Centrul Național al Dansului București
Sala Stere Popescu
B-dul Mărășești 80-82, București

PFA Orchestra îl invită pe Andrei Kivu la o sesiune de lucru urmată de un concert.

Andrei Kivu este violoncelist, improvizator și compozitor. Andrei Kivu este cunoscut membrilor PFA Orchestra prin concertele ansamblului Hyperion Internațional dirijat de Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram.

Violoncelistul Andrei Kivu a studiat la București cu Anca Vartolomei. A cântat în solo cu orchestre renumite precum Orchestre Royal de Wallonie, New York University Orchestra, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române, Traditions Musicales Française Orchestra, New European Philharmonic Orchestra, Katowice New Music Orchestra. Concertele sale au fost difuzate de diferite radiouri și televiziuni din lume: WNYC (New York, U.S.A), ABC Australia, Radio France, Radio Suisse Romande sau ORF. Andrei Kivu a dirijat cursuri de master la New York University, Givat Ram Music Academy din Ierusalim, University of Minnesota și Cal Arts, ambele din Statele Unite. Andrei Kivu a primit numeroase premii și distincții, printre care și prestigiosele International Music Award for Outstanding Activities as a Performer, Teacher and Researcher on the New Music în 2003 și Uchimura Prize acordat de UNESCO în 2002. Andrei Kivu a fost primul violoncelist român care a interpretat cele 6 Suite de Bach într-un singur concert (Paris, 2009) și de asemenea primul violoncelist român care a fost invitat să cânte la Royal Festival Hall din Londra, Merkin Hall, Lincoln Center din New York, Onassis Cultural Centre din Atena și Berghain în Berlin. A luat parte la festivaluri internaționale de renume: Wien Modern (2002, Viena), Warsaw Autumn (2003, 2007), Parramasala (Sydney, 2011), Japan Expo (Paris, 2014) și CTM Festival for Adventurous Arts (Berlin, 2016). Apare ca solist și/sau musician invitat în mai mult de 30 de CD-uri și DVD-uri cu distribuție internațională, cea mai importantă fiind colaborarea cu prestigiosul label new-yorkez Mode Records. Din 2009 locuiește la Paris unde este profesor. Din 2001 este membru al International School of Ki, iar din 2007 face parte din Harmonic Presence Foundation (New York/Paris).

PFA Orchestra s-a format la inițiativa programului Sâmbătă Sonoră în cadrul festivalului de muzică spectrală Sonic Trans-Fusions (noiembrie 2015) din necesitatea de a lucra cu compozitorii Iancu Dumitrescu si Ana-Maria Avram, care ne inspiră. PFA Orchestra a susținut concerte la Tranzit.ro/ București, Control Club, Centrul Național al Dansului București, Radio România, ARCUB și Universitatea Națională de Muzică București.
Andreea Tincea (voce), Bogdana Dima (acordeon), Cosmin Postolache (chitară, tobe), Dan Michiu Dinescu (chitară electrică, casetofoane), Daniel Stanciu/Minus (electronice), David Szederjessi (percuții), Diana Miron (vioară), Gili Mocanu/Somnoroase Păsărele (electronice), Eduard Gabia (percuții), Laurențiu Coțac (contrabas), Marian Cîtu (electronice) și Cristian Fierbințeanu (voce).


Facebook aici: https://www.facebook.com/events/958836900878564/

Bilete se pot achiziționa online, pe kompostor.ro sau de la Sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului București înainte de începerea evenimentului.


Prețul biletului este 20 de lei.


Poster Dan Michiu Dinescu

14.1.16

ART'S BIRTHDAY | PFA Orchestra @ Radio România, 17/01

























Arta va fi sărbătorită duminică 17 ianuarie, în Studioul Alfred Alessandrescu, cu PFA Orchestra dirijată de Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram.

Concertul face parte din programul organizat de European Broadcasting Union (EBU) si rețeaua de radiouri de artă Ars Acustica. PFA Orchestra este invitată de Radio România, membru al EBU și Ars Acustica. 
Transmisiune în streaming aici: https://arsacustica.wordpress.com/

Intrarea este liberă. 
Intrarea se face numai pe bază de buletin.


În PFA Orchestra e vorba despre cum se lucrează pe piaţa de concerte din Bucureşti (să zicem) cu tendinţele research & development de muzică la modul para-academic şi aplicat-independent. Pentru că orchestrele-persoane juridice nu pot merge acolo și e cale lungă*.

PFA Orchestra s-a format la inițiativa programului Sâmbătă Sonoră în cadrul festivalului de muzică spectrală Sonic Trans-Fusions (noiembrie 2015) din necesitatea de a lucra cu compozitorii Iancu Dumitrescu si Ana-Maria Avram, care ne inspiră. PFA Orchestra a susținut concerte la Tranzit.ro/ București, Control Club și Centrul Național al Dansului București. Următorul concert va avea loc în data de 5 februarie cu ocazia aniversării Centenarului Dada.

PFA Orchestra este formată din: Andreea Tincea (voce), Bogdana Dima (acordeon), Cătălin Lungu (trompetă), Cătălin Matei/Sillyconductor (electronice), Cosmin Postolache (chitară, tobe), Dan Michiu Dinescu (chitară electrică), Daniel Stanciu/Minus (electronice), David Szederjessi (percuții), Diana Miron (vioară), Eduard Gabia (percuții), Gili Mocanu/Somnoroase Păsărele (electronice), Laurențiu Coțac (contrabas) și Marian Cîtu (electronice). Dirijori și directori artistici: Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram. Powered by Sâmbăta sonoră.


*PFA – Persoana Fizică Autorizată

Poster by Dan Michiu-Dinescu



















Photos by Vlad Bâscă

Persoane interesate