22.9.14
Philippe Petit, Iancu Dumitrescu, Ana-Maria Avram & Hyperion, 26/09
Sâmbăta Sonoră prezinta deschiderea festivalului international al muzicii spectrale, Spectrum XXI, editia a 8-a.
Philippe Petit >>>> Sonic Seducer
Iancu Dumitrescu >>>> Le Silence d'or IV, Hazard and Tectonics III (premiera)
Ana-Maria Avram >>>> Nouvel Archae, Quinconce
& membri ai ansamblului Hyperion
Pentru aceasta sesiune, un exorcism al (demonului) rationalitatii din muzica ca gen, cu mijloacele de predilectie ale Societatii Spectralului: sunet de noise, improvizatie libera, musique concrete, instrument preparat si/sau amplificat, electronice. Sau o co-sfintire a tendintelor experimentale din orice alta sesiune de Sambata Sonora--dedicata de peste 5 ani ascultarii in conditii optime a unor cercetari&dezvoltari cu rol important in mediul artistic. Pe viu!
Philippe Petit prefera sa fie numit "agent de voiaj muzical" pentru ca chiar daca este compozitor, cauta fonduri sonore pentru oameni. De la inceputul anilor 2000 canta in Europa, Canada, USA, Mexic, Australia si Asia. Muzica sa a fost publicata de Aagoo, Southern UK, Monotype, Alrealon Musique, Beta Lactam Ring, Sub Rosa, HomeNormal, Important, HelloSquare, Public Eyesore, Utecht, Staugold etc.
Ana-Maria Avram e compozitoare, pianista, dirijoare si din 1988 colaboratoare apropiata a lui Iancu Dumitrescu, alaturi de care anima de asemenea Ansamblul Hyperion. Compozitiile sale sunt recunoscute printre cele mai importante din muzica contemporana de avant-garda, mai precis in genul hiper-spectral. Are peste 200 de lucrari, solo, muzica de camera, orchestra, electronica si muzica asistata de calculator.
Iancu Dumitrescu detine reputatia mondiala de a fi unul dintre pionierii muzicii spectrale, dezvoltata in Franta, Canada, Italia, scoala romaneasca fiind insa poate cea mai importanta. Estetica sa hiper-spectrala mai recenta se bazeaza pe puterea radianta a suntetului si complexitate sa ca microcosmos-chestionat, analizat, recompus dintr-o perspectiva spectrala. Este fondatorul primului Studio de Muzica Electronică din Bucureşti, la Universitatea de Muzică, 1967. Productia sa numara peste 300 de piese si este editata de Salabert, Editura muzicala, Gerig Musikverlage-Schott-Schone, inregistrarile fiind publicate de Edition RZ, Generation Unlimited, Escargot-Harmonia Mundi, Electrecord, Artgallery, ReR Megacorp, Banana Fish. Opera omnia este editată pe 32 CD de către EDITION MODERN.
Ansamblul Hyperion, fondat in 1976 de Iancu Dumitrescu, a explorat ca punct de plecare posibile legaturi intre arhaic- muzica bizantina, populara culeasa de etnografi- si avantgardist, reprezentand azi o traditie de interpretare a muzicii ce deschide noi domenii ale suntetului precum spectralismul. In compozitii precum cele ale lui Dumitrescu, Avram si altii din scoala romaneasca i se opune spectralitatii structurale ca cea a grupului Francez Itineraraire una transformationala si acusmatica. Hyperion a cantat in Europa si America si a inregistrat numeroase discuri si 30 de cds.
Urmatoarele concerte din cadrul Festivalului Spectrum XXI vor avea loc la Ateneu, la Ierusalim in cadrul Tectonics Festival si la sala de concerte Hateiva, la Berlin in N.K Projekt si Berghain Club.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)