28.3.14

La mulţi ani, noi, nouă! 28 martie 2014


Astăzi este adevărata aniversare de 5 ani a SÂMBETEI SONORE. 
Însă nu o vom sărbători neapărat, pentru că o faceţi voi de fiecare dată când ascultaţi muzici experimentale, când susţineţi un prieten improvizator, când alegeţi să plătiţi bilet pentru un concert de muzică contemporană, când vă instalaţi un soft de editare de sunet şi pe urmă vă daţi seama că vă trebuie şi un field recorder mai bun, când închideţi ochii în timpul concertelor de la Ateneu, când ne trimiteţi link-uri cu muzici care v-au entuziasmat sau idei şi propuneri de evenimente, când vă gândiţi că ar fi fain să facem chestii împreună, când vă cheltuiţi economiile pe un festival de noise, când ne spuneţi că aţi descoperit Resonance FM sau Ubuweb, când faceţi blog-uri şi reviste despre muzici noi, când vreţi să expuneti instalaţii sonore în galeriile voastre, când nu vă mai mulţumiţi cu electro în festivalurile voastre şi mai ales când ne invitaţi la concertele voastre. 
Vă mulţumim vouă şi artiştilor care ne-au construit o casă aşa de mare : Henning Lundkvist, Julien Trambouze, Sillyconductor, Gili Mocanu & Somnoroase Păsărele, Mitoş Micleuşanu, Aymeric Hainaux, Paul Popescu, Paal Nilssen-Love, Ken Vandermark, Octavian Nemescu, Maria Balabaş & Avant’n’gard, Dyslex, Anne-James Chaton, Pakito Bolino, Mats Gustafsson, Ingebrigt H. Flaten, Frédéric Bévilacqua, Michal Rataj, Pierre-Yves Macé, Axel Dorner, Ilan Manouach & Balinese Beast, Peter Hamel, Liliana Burcea-Cătuneanu, Stian Westerhus, Rucsandra Pop, Miron Ghiu, Dreamhunter, Dan Michiu, Rufi, Camelia Pătraşcu, Fierbinţeanu, Oana Lohan, Superficialism, Cristina Cândea, Jaap Blonk, Guy Marc Hinant, Eran Sachs, Yoni Silver, Alex Drool, Paul Abbott, Minguet Quartett, plus toţi cei pe care i-am ascultat fără să le spunem :).

3.3.14

ANIVERSARE 5 ANI PE ORBITA! Minguet Quartett, 15/03

















Minguet Quartett, concert

15 martie 2014, ora 19.00
Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Sala George Enescu
intrare libera


Altfel decât în muzica experimentală de ultima oră, felul de a crea concentrare/plăcere, propriu unei interpretări virtuoase aşa cum numeroasele invitaţii pentru concerte în lumea întreagă şi înregistrările premiate o sugerează în cazul celor de la Minguet, ne face să ne gândim că e mai puţin nevoie acum de un program de sală pentru piesele de repertoriu ale secolului XX recreeat şi reînoit ce vor fi prezentate la această Sâmbătă Sonoră. 

Mai degrabă, iată, un fel de preambul de utilizator pentru link-urile video ce vor fi postate înaint e de concert: vom asculta György Ligeti, String Quartet Nr. 1 « Métamorphoses nocturnes » si Glenn Gould, String Quartet op. 1, nu cele mai simple sau cele mai scurte piese de gen, ci unele reprezentative pentru anii 50' şi "high modernism", (excepţie făcând piesa lui Wolfgang Rihm, String quartet Nr. 4, compusă în ‘85), situaţii deci în care plăcerea de a asculta muzică de cvartet de coarde vine printr-o pregătire, o repetiţie, o recunoaştere - o concentrare ce poate lucra cu diferenţe de atac la unele pasaje interpretate ‘acum şi aici’, ce confirmă intuiţii despre cum se aude din sala de concert faţă de cum se aude o înregistrare, despre cum trecerea de la o operă la alta scoate în evidenţă câţi paşi sunt de la una la alta sau câte contraste sunt între piesele alese. 
În acelaşi fel, timpul enorm de a asimila aceste partituri depus de cvartet şi de tradiţia muzicii contemporane în general (nu din aceea care oferă constant premiere unor piese ce poate apoi nu vor mai fi auzite niciodată, aşa cum se obişnuieşte pe scena locală), progresul instrumental în interpretarea muzicii dificile, vor putea fi reflectate în concentrarea muzicienilor pe care îi vom asculta.

Minguet Quartett din Koln este unul dintre cele mai cunoscute cvartete de coarde ale tinerei generatii. Inspirati de Pablo Minguet, filosof, gravor si editor din Spania secolului XVIII,  a carui crez era popularizarea larga a culturii, Minguet Quartett si-a dedicat sonoritatile rafinate muzicii clasice si romantice, si in special compozitorilor secolului XXI.

Creat in 2009 ca un program de initiere in creatia sonora si muzica experimentala, SAMBATA SONORA a resit sa acopere un spectru larg de genuri muzicale proprii secolelor XX si XXI, cum ar fi poezia sonora, creatia radiofonica, instalatia sonora, muzica improvizata, noise sau muzica contemporana, dezvoltand modalitati de prezentare diverse, tip sesiune de ascultare curatoriata, concert, workshop sau conferinta.
SAMBATA SONORA este un program realizat de Anamaria Pravicencu si Octav Avramescu de la Asociatia Jumatatea plina. SAMBATA SONORA a colaborat cu muzicieni si artisti din Germania, Franta, Belgia, Cehia, Norvegia, Suedia, Olanda, Anglia, Statele Unite, Israel si Romania.

Eveniment realizat in parteneriat cu Goethe Institut.

Parteneri fara de care nu...: Centrul National al Dansului Bucuresti, Keep on Printong, Corcova.
Partener media: 7 Seri, Zeppelin, Sub25.

Persoane interesate