5.9.13

FALS FESTIVAL 2013 @CNDB, 15-17 septembrie

























Sâmbăta Sonoră invocă conceptul de fals/rezistență la fals.

"Magia există" cu baghetă &joben. E utilă și lipsită grosolan de orice sens contemporan. Vrem să demonstrăm, fără repertoriu &partitură, că mai există încă o ureche în ureche. Capabilă să perceapă și muzica experimentală neacademică. Delirul există, este posibil gramatical. E un sistem de producție și o rețea de distribuție deschisă. Vom prezenta dovezi cantitative și calitative pe axa Tel Aviv - București - Londra. Pentru un timp și spațiu muzical real, nu delirant. Sic &sîc! 

Chiar dacă nepopulară &instituțiile muzicale sunt incapabile să o ia în serios fără argumente comerciale/patrimoniale &de status, această "muzică experimentală neacademică" - destul de ușor de recunoscut ca experimentală prin lipsa armoniei (magie, pe calendar nou) - rupe cu trecutul pentru a recunoaște fondul, noua &non-organizarea sonoră. Nimic nou aici &invocăm astfel falsul organizatoric din așa-zisul festival care chiar nu e organizat pentru profit &în turnuri de fildeș sau corporato-nostalgiste &e mai mult o platformă superspecializată pentru practicieni. Sperăm pentru muzica aceasta să facă ce știe ea mai bine: să pară problematică &în legătură cu forme de artă ale prezentului-real oricui își dă seama că ea doar pare stranie &deja anacronică tocmai pentru că oferă o imagine de sine &prea familiară &prea inspirată din viață, modernistă: mai eficient, mai dezumanizat. Dacă asta e condiția postmodernă &orice e posibil, mai e oare important să ne întrebăm unde e absolutul? &de ce compozitorii de azi mai păstrează încă legătura cu un odinioară chiar și atunci când încearcă să reinventeze totul!? Ei bine, nu aici!  

(re)Capitulăm: fenomenul de perceput e atât de sensibil încât pare fals. Nici o legatură cu trecutul nu îl va face să pară mai real. Specificul său e unul activist: pune probleme, nu oferă soluții. Nu ne permitem un festival, dar nu avem încotro. 

Avem: activiști internaționali, exponenți locali, sunete capabile să patrundă un pic mai adânc decât cele clasice, legături posibile între muzicieni și organizatori: Sâmbăta Sonoră - Café OTO - Primate Arena


Café OTO (UK) 
Poate cel mai activ loc din lume, reușind din 2008 să ofere un loc în Londra pentru muzica creativă nouă ce există în afara mainstream-ului. Invitati: Hamish Dunbar (programator), Paul Abbott (muzician).

Primate Arena (IL)
Platformă din Tel Aviv cu formă liberă pentru "experimental &out muzak" specializată în Psych, EAI, Noise, Speech/Sonic/Concrete Poetry, Avant Rock, obscurități post și pre milenare, istoria muzicii experimentale din sec. XX &alte întreprinderi aventuroase. Invitati: Eran Sachs (programator &muzician), Yoni Silver (muzician), Alex Drool (muzician). 
Invitatii Primate Arena participa in data de 15 septembrie la ora 11.00 la Sala Radio la concertul Ansamblului Hyperion (dirijat de Iancu Dumitrescu) in cadrul Festivalului Enescu, iar in ziua de 14 septembrie la concertul Steven O'Malley la Control Club.

Sillyconductor (RO)
Sound designer, field recorder și pasionat de scule defecte, Sillyconductor a compus pentru filme mute, animații, prezentări de modă din Săptămana Modei de la Berlin, Viena sau Londra, a programat sunetul la performance-uri și instalații expuse la nenumarate bienale și festivaluri din Norvegia, Spania, Germania, Italia, US, etc.
Printre chestiile mai memorabile, s-a folosit de 100 de pisici maneki-neko aurii care au aprofundat aventurile mecanice ale lui Ligeti cu metronoame, a creat Shuffler – un soft micro-pistă megarapid care folosea zeci de mii de imagini și sunete la viteze colosale, a folosit sunet de mașini care tin un ritm oarecare pentru a resampla surse orchestrale, a improvizat aerian-sonor cu un ventilator USB și o pedală de chitară, a adaptat folk suburban la piane preparate microtonal, a condus chiar și coruri de păsărele cu ajutorul unei videocamere Kinect și a dirijat un cutremur, și încă câteva alte chestii.

Dan Michiu (RO)
Instrumentist bazat in Bucuresti. Activ in grupurile Abator Industries, Loungerie II, OTTTER, Michiu/Ilicevici/Cotac, Michiu&Fierbinteanu. Preocupat de sunet si de diverse aspecte legate de improvizatie pe care le exploreaza in principal prin intermediul chitarei electrice.

Fierbinţeanu (RO)
Cristian Fierbinţeanu va interpreta la FALS FESTIVAL o suită intitulată ”The Monday Morning Rehearsal for Babydeer Liebe and Babywolf Liebe Positive Love Affair Traveling Show”. Cristian Fierbinţeanu activează în Plurabelle (www.facebook.com/plurabellemusic) şi în duo-ul pop-experimental Fierbinteanu (www.fierbinteanu.com). 

Mihai Balabaş (RO)
Mihai Balabaş este violinist cu studii înalte şi chitarist autodidact, activând deopotrivă pe scena simfonică şi pe cea underground. Este membru fondator al colectivului artistic dedicat muzicii improvizate Avant'n'Gard. Colaborează cu trupe şi artişti precum Nic Bartsch, Mircea Florian, Norzeatic, Iordache, Byron şi este membru al formaţiilor Bucium, Abis şi Trei Parale. Semnează împreună cu Maria Balabaş instalaţii sonore pentru Institutul Francez din Bucureşti, Centrul Ceh şi Festivalul de Dans Contemporan Explore 2012. A susţinut concerte în România, Marea Britanie şi Elveţia. În prezent lucrează la primul album solo.

Dyslex (RO)
Una dintre puţinele şi cele mai puternice figuri ale noise-ului românesc pare să-şi îmbrace producţiile într-o aură de mister uşor pretenţios, dar tăios de exigent. Ce trebuie ştiut înainte de toate este că Dyslex îşi alege publicul şi concertează rar.

Program:

Duminică, 15 septembrie, ora 18.00 @CNDB
Showcase made in RO cu Sillyconductor, Dyslex, Mihai Balabaş, Dan Michiu, Fierbinţeanu

Luni, 16 septembrie, ora 18.00 @Control Club (la etaj)
Londra, Tel Aviv, Bucureşti : scene de muzică experimentală; discuţie cu programatori invitaţi 

Marţi, 17 septembrie, ora 20.00 @CNDB
Concert Eran Sachs, Yoni Silver, Alex Drool (IL)
Concert Paul Abbott (UK)



Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Mărăşeşti 80-82, Bucureşti 
Control Club, Constantin Mille 4, Bucureşti

Cu sprijinul British Council, CNDB, Control Club, Corcova
 și Keep On Printing.
Parteneri media: TATAIA, feeder.ro, VICE, Zeppelin, Metropotam.ro
Director festival: Octav Avramescu


Persoane interesate