Sâmbăta Sonoră : poezie sonoră = ?
Fracția nu se simplifică. Și atunci cum împărțim întregul programării de anul acesta la Sâmbăta Sonoră, pentru a afla valoarea unitară a acestei sesiuni? Numitorul nu poate fi despărțit până la numerele prime "intim" și "afectiv": "sonoră" deliricizează "poezie"; fracția reciclează "literal" și "obiectiv". Operația aceasta obține altceva decât "Poezie cu voce tare" într-o scenă definită de o limbă și nu evacuează momentan textul pre-formatat (carte, etc.) pentru un alt corp (în)format performativ; acum urmărim doar un rest muzical.
Anne-James Chaton va prezenta o descendență poetică critică având legături cu clasicii modernismului experimental prin filiera avant-gardei istorice punctuate rând pe rând de poezia sonoră, poezia concretă, poezia elementară, poezia-acțiune și poezia-performance. Mai aproape de casă, raza sa de acțiune are ca loc geometric Revue de Littérature générale (RLG), un manifest prin latura sa tehnică și practică mai degrabă decât teoretică, publicat în 1995 de Olivier Cadiot și Pierre Alferi. Aceasta a afirmat și confirmat prin difuzare existența unor "Obiecte Literare Neidentificate". Prin ele, scrierea a fost declasată pentru a putea servi de tehnică de propulsie al unui nou gen și nu doar al unei opere. Totul este calibrat ca pentru performance.
Luând act de problematica autoritară a avantgardelor artistice și filosofice antemergătoare ca model de proiecție și intenționalitate cu înalt grad de microfonie, Anne-James Chaton optează pentru experimente bazate pe limbajul, sunetele și timpul colectiv fabricate în societate din necesități tehnice și comerciale. Aceste limbaje/sunete/temporalități tehnice sunt totuși, chiar în cea mai simplă formă a lor, scrieri ce pot fi descărcate de steril prin dejucarea ficțiunii unui numitor comun: tot timpul același lirism intimist desincronizat. De la lectura bonurilor fiscale la cursul bursei, Anne-James Chaton dizolvă regula aparentă a unei scrieri de uz privat pentru utilizator final ce este exprimată masiv în mod curent prin conținut textual cu aspect fotografic. Iată simplu deci poezie sonoră propulsată de sustragerea surselor scrierii de la perceperea lor vizuală pentru care au fost indirect concepute. O excepție insolită la București, folosirea Cotelor apelor Dunării, sugerată de Sâmbăta Sonoră ca exemplu anarhic și arhaic al unei scrieri prin unde, despre unde.
Ajutorul substanțial al poetului în monitorizarea progresului făcut în câmpul său de activitate este însă pionieratul facut de muzicienii ce s-au eliberat de dictatura unui vibrato sau altor intensități speculative. Practic, Anne-James Chaton ca poet sonor își estimează posibilitatea sa fizică ca fiind limitată la 30-35 de minute pentru un performance sonor. În aceste condiții de muncă el încearcă utopic să evite pierderea timpului cu actul de memorie (virtuos) caracteristic actorului sau interpretului. Poate astfel situa cât mai eficace Obiectele sale Literare Neidentificate altfel decât dramatic, muzical sau chiar performativ: "performance e trăită imediat; în actul meu de scriere vin şi rămân fără suportul final al cărții dar scriu prin amplificare, cu magnetofonul, asistat de calculator, în colaborare cu alți muzicieni, contaminat de unelte diverse".
Anne-James CHATON – poet fondator de reviste, poet instigator al muzicienilor şi, finalmente, poet sonor. Studiază "literatura efemeră" (chitanţe, flyere promoţionale, bilete de transport etc) ca bază pentru proiecte a căror dezvoltare este deseori influenţată de tehnici (compoziţionale) din istoria literaturii, a muzicii şi a artelor vizuale. Aceste elemente au luat de-a lungul timpului forma unor "partituri de poezie sonoră" (Evénements 99), cărţi performative (Napoli Napoli with the director Benoît Bradel), picturi scrise (Autoportraits, Portraits), instalaţii (Papier Peint, Family Mart et Compagnie) şi obiecte (Intérieurs).
Condus de aceste explorări prin numeroase scene literare şi muzicale (a fondat revistele Dérivation şi TIJA în 1995, respectiv 1997; festivalul de muzică şi poezie Sonorités în 2004), Chaton se foloseşte de limbajul scris, recitat şi vizual pentru a crea noi oralităţi. A colaborat de-a lungul timpului cu grupul olandez The Ex, mai ales în duouri cu chitaristul Andy Moor, dar şi cu compozitorul şi artistul sonor grec Yannis Kyriakides şi muzicianul german Carsten Nicolai (Alva Noto).
Performance realizat cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti in cadrul Târgului de poezie 21-23/10.