3.12.10

Mats GUSTAFSSON, Ingebrigt H. FLATEN, Paal NILSSEN-LOVE - solo x 3 - 10/12/2010



Tinitus-ul* (acufena) este descris ca fiind o „senzaţie auditivă patologică ce se manifestă prin zgomote sau vâjâituri în urechi, fără stimul extern”. O altă definiţie spune că reprezintă „zgomote sau vâjâituri subiective sau obiective, de origine foarte variată”. La Sâmbăta Sonoră, sâmbăta se mută vineri pentru că dacă ne tulburăm urechile, de ce ar scăpa zilele săptămânii? Iar The Thing se despart pentru a se recompune: în free orice merge şi nimic nu merge mai bine ca solo-ul.


În această configuraţie sunetele nu sunt de încredere şi nu pot fi văzute ca imagini. Se spune că, spre deosebire de artele vizuale şi cele verbale, muzica nu este formată din conţinut încărcat cu sensuri, pentru că ordinea, consistenţa şi unitatea ei sunt formă pură. Aceste structuri create şi modelate în muzică pot fi aplicate în ambient real ca „metafore albe” care contribuie la formarea realităţii prin interacţiunea dintre elementele implicate în ea. Ceea ce în sine nu are înţeles devine un instrument pentru a crea noi sensuri. Acest drum poate fi parcurs şi invers, considerând varianta că nu muzica dă un nou sens realităţii, dar are loc relaţia reciprocă. Pot avea loc ambele relaţii concomitent, se poate crea o suprapunere, în final totul implodează şi apare muzica free. Percepţia determină de fapt realitatea, aceasta determină creaţia, care revărsându-se înapoi peste tot acest proces produce noi sensuri într-un ciclu infinit.


Poate fi aplicată această teorie pentru Mats Gustafsson, Ingebrigt Håker Flaten şi Paal Nilssen-Love? Apare dublul tăiş, pentru că ne bazăm pe „ordinea, consistenţa şi unitatea” muzicii, aceste elemente fiind exact cele de care se dezic cei trei. Să fi ieşit The Thing din bucla procreatoare de înţelesuri goale? Este aceasta muzica pură sau, mai bine, sunet pur? Poate fi cel puţin echivalentul sonor al bibliotecii Borgesiene – Mats Gustafsson descrie abilitatea şi limbajul unui muzician improvizator ca fiind „o bibliotecă de sunete”. O bibliotecă ce nu este alcătuită din partituri, dar din posibilităţile pe care corpul le oferă muzicianului. Sunetele sunt stocate în corp – corpul muzicianului şi al instrumentului. A improviza înseamnă, deci, a actualiza această bibliotecă de sunete.


Nu trebuie căutate mesajele, mai ales cele politice, în muzica celor trei improvizatori, deşi cei interesaţi s-ar putea să le descopere fără să vrea. În acea aparentă lipsă de structură stau ascunse toate mesajele lor, îmbinându-se din trei personalităţi distincte ce ajung să funcţioneze ca o maşinărie autogenerativă împreună, iar dacă haosul se coagulează în această maşinărie, Sâmbăta Sonoră îşi propune să reinstituie demonizarea explicităţii obiective prin crearea unei babilonii răzleţită pe trei canale. The Thing în stereo.



Mats Gustafsson (n. 1964, Suedia) – improvizator, compozitor, instrumentist – foloseşte saxofonul (încorporând diferite tipuri ale acestuia – alto, tenor, bariton – fără a se limita aici) lucrând nestingherit din anii ’80 în diversele scene de muzică improvizată şi artă sonoră. Ca soloist performează şi în cadre de dans contemporan, poezie sau teatru. În 1998 reorganizează FRIM (Asociaşia de muzică improvizată din Suedia). În 2010 este curatorul festivalului Nickelsdorf Konfrontationen. Colaborează frecvent cu Peter Brötzmann, Merzbow, Otomo Yoshihide, Paul Lovens, Zu şi lucrează în grupurile Sonore, FIRE!, Swedish Azz şi multe altele.


Ingebrigt Håker Flaten (n. 1971, Norvegia), contrabasist, activează din 1995. Este un punct de legătură pentru contrabasiştii norvegieni, o „eră” în sine, fiind inspirat de instrumentişti americani ca William Parker şi de europeni ca Barry Guy sau Peter Kowald, dar fan al jazz-ului progresiv norvegian. În concerte foloseşte contrabasul, dar şi bass-ul electric. De-a lungul timpului membru al grupurilor School Days, Free Fall, Scorch Trio, momentan se focusează pe cvintetul Atomic şi trio-ul The Thing.


Paal Nilssen-Love (n. 1974, Norvegia), percuţionist crescut în clubul de jazz al părinţilor lui, precoce (primul cvartet format la 19 ani), este un promotor al concertelor solo („toţi muzicienii ar trebui să încerce să lucreze solo; te face să simţi cine eşti şi ce te animă”). Modul de lucru multilateral este alegerea lui conştientă, metoda deliberată prin care se menţine într-un proces continuu – „o piesă nu este un nou început, ci continuarea anterioarei”. Portofoliul de formaţii la care a contribuit Paal Nilssen-Love include Atomic, School Days, The Thing, Frode Gjerstad Trio, Sten Sandell Trio, Scorch Trio, Territory Band, FME şi variate proiecte cu Ken Vandermark, John Butcher, Nils Henrik Asheim şi Lasse Marhaug.


The Thing este proiectul comun al celor trei, lansat în 2000 în urma unei serii de concerte în care Mats Gustafsson, Ingebrigt Håker Flaten şi Paal Nilssen-Love realizează interpretări contemporane ale compoziţiilor lui Don Cherry. Majoritatea înregistrărilor lor sunt publicate de casa de discuri norvegiană Smalltown Superjazz, incluzând discuri cu Joe McPhee, Ken Vandermark sau Otomo Yoshihide. Activează şi în grupul extins Two Bands and a Legend împreună cu formaţia de garage rock Cato Salsa Experience şi Joe McPhee. Imbină diferite tradiţii ale muzicii improvizate (european-germană, britanică, americană), rezultatul eludând istoricitatea geografică a muzicii, lansând astfel noi posibilităţi în cadrul aparent ermetic al free-ului. În concerte sunt însoţiţi uneori de Thurston Moore de la Sonic Youth, făcând astfel trecerea spre noise, dar nu se sfiesc nici să creeze muzică liberă din sunete coordonate.


*DEX: tinitus s. n. sau acufene s.f.pl. sunt zgomote sau vâjâituri în urechi, subiective sau obiective, de origine foarte variată.



Parteneri: JADD, Control Club

Sponsori: Ambasada Suediei, Hotel Novotel, Roy & Dâmboviceanu CORCOVA, Keean Media


Parteneri media: 24 Fun, Liternet.ro, Port.ro, Veioza Arte, theChronicle.ro, onlineGallery.ro, tonight.ro, metropotam.ro, webPR.ro, Hipmag, Modernism.ro, Feeder.ro, Suplimentul de Cultura, ARTBOOM.ro, ArtClue.net, neaparat.ro, infodance,youmago.ro, stiupecineva.ro, freshgoodminimal.ro


Sâmbăta Sonoră mulţumeşte grupului REPLACE.



+ afişul concertului cu THE THING, Control Club, 9 decembrie, ora 21.00



11.11.10

Pakito Bolino & Les Religions sauvages/Dernier Cri



13 noiembrie, TAGO MAGO, Sperantei 21

Aduceti-va cutitele si urechile la ascutit: avem sistem de amplificat si multiplicat. Cutite cat mai mari si cat mai multe. Pedale, corzi electrificate, baterie rapida, microfoane disimulate, imagini ce dizolva viteza luminii, Creepy Animation Night #1 redivivus.

Copulativa: la Tokyo cu o luna in urma bateristul a fost biciuit pe scena pana la sange. Lasati-va acasa copiii!
« Religiile salbatice » nu vorbesc despre aceeasi religie despre care vorbiti voi. O experienta exploziva neortodoxa, un dus glacial ce va va infierbanta creierul si palmele.

Featuring Mitos Micleusanu, Stefan Tiron, Burate.

Concert organizat de Jumatatea Plina in cadrul Salonului European de Banda Desenata.

Bilet: 10 lei

25.10.10

Anne-James Chaton va invita sa colaborati la

Vies d'hommes illustres d'après les écrits d'homme illustres.


Ati ascultat la Sambata sonora viata lui Cristofor Columb si a lui Tiberiu.
Anne-James va invita sa contribuiti cu vocea dumneavoastra la un nou portret: Vie de Jésus d'après Ernest Renan.

Pentru instructiuni in limba engleza mergeti aici.

18.10.10

ANNE-JAMES CHATON - 23/10/10



Sâmbăta Sonoră : poezie sonoră = ?

Fracția nu se simplifică. Și atunci cum împărțim întregul programării de anul acesta la Sâmbăta Sonoră, pentru a afla valoarea unitară a acestei sesiuni? Numitorul nu poate fi despărțit până la numerele prime "intim" și "afectiv": "sonoră" deliricizează "poezie"; fracția reciclează "literal" și "obiectiv". Operația aceasta obține altceva decât "Poezie cu voce tare" într-o scenă definită de o limbă și nu evacuează momentan textul pre-formatat (carte, etc.) pentru un alt corp (în)format performativ; acum urmărim doar un rest muzical.

Anne-James Chaton va prezenta o descendență poetică critică având legături cu clasicii modernismului experimental prin filiera avant-gardei istorice punctuate rând pe rând de poezia sonoră, poezia concretă, poezia elementară, poezia-acțiune și poezia-performance. Mai aproape de casă, raza sa de acțiune are ca loc geometric Revue de Littérature générale (RLG), un manifest prin latura sa tehnică și practică mai degrabă decât teoretică, publicat în 1995 de Olivier Cadiot și Pierre Alferi. Aceasta a afirmat și confirmat prin difuzare existența unor "Obiecte Literare Neidentificate". Prin ele, scrierea a fost declasată pentru a putea servi de tehnică de propulsie al unui nou gen și nu doar al unei opere. Totul este calibrat ca pentru performance.

Luând act de problematica autoritară a avantgardelor artistice și filosofice antemergătoare ca model de proiecție și intenționalitate cu înalt grad de microfonie, Anne-James Chaton optează pentru experimente bazate pe limbajul, sunetele și timpul colectiv fabricate în societate din necesități tehnice și comerciale. Aceste limbaje/sunete/temporalități tehnice sunt totuși, chiar în cea mai simplă formă a lor, scrieri ce pot fi descărcate de steril prin dejucarea ficțiunii unui numitor comun: tot timpul același lirism intimist desincronizat. De la lectura bonurilor fiscale la cursul bursei, Anne-James Chaton dizolvă regula aparentă a unei scrieri de uz privat pentru utilizator final ce este exprimată masiv în mod curent prin conținut textual cu aspect fotografic. Iată simplu deci poezie sonoră propulsată de sustragerea surselor scrierii de la perceperea lor vizuală pentru care au fost indirect concepute. O excepție insolită la București, folosirea Cotelor apelor Dunării, sugerată de Sâmbăta Sonoră ca exemplu anarhic și arhaic al unei scrieri prin unde, despre unde.

Ajutorul substanțial al poetului în monitorizarea progresului făcut în câmpul său de activitate este însă pionieratul facut de muzicienii ce s-au eliberat de dictatura unui vibrato sau altor intensități speculative. Practic, Anne-James Chaton ca poet sonor își estimează posibilitatea sa fizică ca fiind limitată la 30-35 de minute pentru un performance sonor. În aceste condiții de muncă el încearcă utopic să evite pierderea timpului cu actul de memorie (virtuos) caracteristic actorului sau interpretului. Poate astfel situa cât mai eficace Obiectele sale Literare Neidentificate altfel decât dramatic, muzical sau chiar performativ: "performance e trăită imediat; în actul meu de scriere vin şi rămân fără suportul final al cărții dar scriu prin amplificare, cu magnetofonul, asistat de calculator, în colaborare cu alți muzicieni, contaminat de unelte diverse".



Anne-James CHATON – poet fondator de reviste, poet instigator al muzicienilor şi, finalmente, poet sonor. Studiază "literatura efemeră" (chitanţe, flyere promoţionale, bilete de transport etc) ca bază pentru proiecte a căror dezvoltare este deseori influenţată de tehnici (compoziţionale) din istoria literaturii, a muzicii şi a artelor vizuale. Aceste elemente au luat de-a lungul timpului forma unor "partituri de poezie sonoră" (Evénements 99), cărţi performative (Napoli Napoli with the director Benoît Bradel), picturi scrise (Autoportraits, Portraits), instalaţii (Papier Peint, Family Mart et Compagnie) şi obiecte (Intérieurs).

Condus de aceste explorări prin numeroase scene literare şi muzicale (a fondat revistele Dérivation şi TIJA în 1995, respectiv 1997; festivalul de muzică şi poezie Sonorités în 2004), Chaton se foloseşte de limbajul scris, recitat şi vizual pentru a crea noi oralităţi. A colaborat de-a lungul timpului cu grupul olandez The Ex, mai ales în duouri cu chitaristul Andy Moor, dar şi cu compozitorul şi artistul sonor grec Yannis Kyriakides şi muzicianul german Carsten Nicolai (Alva Noto).





Performance realizat cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti in cadrul Târgului de poezie 21-23/10.

12.10.10

Preview la performance Anne-James CHATON

Un fragment oarecum istoric în loc de preview

Anne-James Chaton, Vie de Cristophe Colomb d’après Jules Verne



Vie De Cristophe Colomb D’Après Jules Verne comes from a forthcoming book of sound poems by Chaton, Vies D’Hommes Illustres D’Après Les Écrits D’Hommes Illustres. It contains 11 biographies of historic figures rewritten by Chaton in the styles of other well known figures: Christopher Columbus in the style of Jules Verne, Napoléon by Stendhal, Richard Wagner by Friedrich Nietzsche and so on. The book will be published by Al Dante in November 2010.

Mai multe aici & aici.

20.6.10

DYSLEX - 26/06



Concert de închidere al celui de-al II-lea sezon

al Sâmbetei sonore


Suntem lăsaţi să credem că tot ceea ce contează în prezent e pe prima pagină de google, dar iată că în cazul muzicianului Dyslex e doar pe jumătate adevărat. Una dintre singurele şi cele mai puternice figuri ale noise-ului românesc pare să-şi îmbrace producţiile într-o aură de mister poate uşor pretenţios, dar tăios de exigent. Ce trebuie să ştiţi înainte de toate e că Dyslex explorează teritorii « la reflux » şi îşi alege publicul. Invitându-l în concert la închiderea celui de-al II-lea sezon, Sâmbăta sonoră îşi face un cadou de zile mari.


Fotografii de Irina Stelea

Sponsor: Roy&Dâmboviceanu / Corcova Vineyards

Persoane interesate