19.6.18

ALTHEA, solo show | Ștefana Frățilă (CA), 19/06

ALTHEA, solo show
Ștefana Frățilă (CA)

19.06, ora 20
Teatrul Apollo111, Ion Brezoianu 23-25, București

Ștefana Frățilă este compozitor, DJ și artist multimedia, născută în România; locuiește la Toronto, dar a crescut în Vancouver, Canada. Din anul 2014 a compus pentru producții de dans și teatru, dar și pentru instalații din galerii de artă, cum ar fi 6 DECEMBRIE 1989, în memoria femeilor ucise în urmă cu 28 de ani la École Polytechnique din Montréal sau NO HISTORY, o mărturie despre violența colonială în curs de desfășurare în Canada („enacting settler-shame”). De-a lungul anilor, a primit aprecieri critice pentru munca sa de la diverse publicații, printre care: Exclaim, Vice, xlr8tr.

În anul 2014, Ștefana a lansat un EP vizual, MEMORY, și o casetă audio de debut, TRISTĂ CU FRICĂ, la Genero Sound, un label și colectiv audio feminist din Vancouver. În 2015, ea a lansat primul album full-leght, EFEMERA, prin label-ul Trippy Tapes, distribuit de Summer Cool Music din Montreal. În 2016, a terminat și un Master în Științe Politice la Universitatea din British Columbia, care se află pe un teren ce nu a fost obținut legal de la tribul xwməθkwəyə̓m (Musquem). Anul trecut, a participat la proiectul internațional de artă sonoră Sacred Sounds: City and Memory, precum și la a 2-a Kamias Triennal din Filipine, unde a creat o instalație site specific.

În 2017, ea a lansat un single și video, DANCING, prin intermediul Young Botanist Records, ca răspuns la violența de gen pe care a resimțit-o, protestând față de mediul sufocant și nesigur de pe scenele muzicale electronice dominate de bărbați – la fel ca în muzică și artă în general.

În 2018, a colaborat cu artistul electronic Jonathan Scherk pentru prima lor înregistrare ca Anthurium, lansată prin intermediul unui label ce scoate înregistrări pe bandă magnetică din Vancouver, ISLA. În această vară, Ștefana scoate și SWALLOWED SEEDS/KNOWING [Semințe înghițite / Cunoaștere], un vinil de 7 inci, centrat pe violență, abuz și înșelăciune în relații intime – în special despre minciună, manipulare și înșelarea femeilor (prin labelul din Toronto, Bedroomer).

În București, Stefana va face un set ambiental ce folosește sinteza granulară digitală și aduce în discuție noțiunile de futuritate, sunet și handicap – teme corelate procesului ei artistic ce se bazează pe instalația sa multimedia Durere, alcătuită dintr-un instrument activat de un senzor de mișcare, și reprezintă subiecte precum interactivitate și handicap pe fundalul unui viitor în continuă evoluție, folosind piste audio, video și piese 3D sugerând greutățile pe care le folosește zilnic pentru boala sa cronică.

Ștefana Frățilă a concertat la București în anii trecuți în cadrul seriei de evenimente SONGHING EXHIBITION organizate de Asociația Jumătatea plină și Sâmbăta Sonoră.

*

Concert dedicat jucătoatei de tenis Althea Gibson.
Althea Gibson (1927-2003) a fost o jucătoare de tenis americancă și prima atletă de culoare care a depășit bariera rasială din tenisul internațional. În 1956 este prima persoană de culoare care câștigă un Grand Slam (Paris), iar în anul următor a câștigat Wimbledon și U.S. Nationals (precursor al U.S. Open), pe care le-a recâștigat în 1958. În total a câștigat 11 trofee Grand Slam.
Într-o epocă în care rasismul și prejudecățile erau foarte răspândite în sport și în societate, succesul și vizibilitatea sportivei Althea Gibson au devenit sursă de inspirație pentru sportivii de culoare care au urmat-o. „Sunt onorată să calc pe urmele pașilor ei măreți”, scrie Venus Williams. „Reușitele ei au pregătit terenul pentru succesele mele, iar prin jucători ca mine și ca Serena și mulți care vor veni de acum încolo, moștenirea ei va rămâne vie”.

*

Pe toată durata anului 2018, SÂMBĂTA SONORĂ va avea loc, o dată pe lună, la Teatrul Apollo111 din Palatul Universul, București.

Eveniment susținut de Administrația Fondului Cultural Național.

Niciun comentariu:

Persoane interesate