13.4.09

arteradio.com 11/04



ARTE Radio

Lansat în 2002, arteradio.com, radioul televiziunii de stat ARTE, a devenit referinţa în materie de Web radio creativ. Unic în felul său, ARTE Radio propune sute de reportaje şi creaţii sonore în ascultare liberă (gratuită), scurt-metraje elaborate, emoţionante sau ludice, instructive sau provocatoare, care vorbesc despre intimitate, moduri de viaţă, politică, creaţie, poezie, lume imaginară…

În fiecare zi, în fiecare săptămână, ARTE Radio propune o actualitate umoristică, documentare, o cronică, jurnalul de bord al unui artist, creaţii sonore, interviuri, reportaje, ficţiuni sonore, reacţii diverse…

Toate aceste creaţii sunt crescute din resursele scriiturii sonore. Sunt elaborate cu răbdare la nivelul capturii sonore, a montajului şi a mixajului, fără muzică şi nici comentarii. Toate piesele pot fi ascultate în MP3 într-o calitate unică pe Internet, fiind disponibile prin download şi difuzare gratuită prin contractul Creative Commons : www.creativecommons.org.

Auditoriul ARTE Radio creşte în continuu. Zeci de mii de ascultători (din care o majoritate cu vârstele între 13 şi 35 de ani) sunt abonaţi la serviciul de podcasting ce permite recepţia noutăţilor direct pe un walkman digital. O generaţie saturată de imagini (re)descoperă plăcerea de a asculta un radio neformatat, jucăuş şi creativ.

Succesul staţiei ARTE Radio acompaniază un interes crescând pentru creaţia sonoră. Spaţiile pentru ascultare se multiplică online (web radiouri, audiobloguri, podcast) la fel ca în galerii, muzee, locuri alternative.

Într-o lume saturată de imagini, sunetul ne face, probabil, să apreciem mai bine plăcerea de a fi în afara cadrului, mai aproape de imaginar, de seducţie. Om de cinema, Orson Welles spunea ca prefera radioul, «pentru că ecranul e mai mare»

ARTE Radio a deschis pe Internet un spaţiu sonor dedicat intimităţii, emoţiei, reflecţiei. Auditoriul apreciază căldura unei vorbe, forţa experienţei trăite, duse mai departe de către o prelucrare originală. Aici creaţia este imaginată ca o muncă şi nu ca un produs.

ARTE Radio îşi îmbogăţeşte oferta inedită cu coproducţii şi comenzi : mici pilule şi mari documentare, artă sonoră şi ficţiuni radio inovante, audibloguri.
Datorita resurselor digitale, scurt-metrajele radiofonice dinamizează scriitura radiofonică jucându-se când cu ruptura, când cu ritmurile şi planurile. Punctul de vedere este întotdeauna cel al autorului, care elaborează o scriitură singulară plecând de la diversitatea vocilor şi zgomotelor lumii.

Multicultural, provocant sau tandru, cuvântul care apare din ecran nu reprezintă adevărul. El este o fereastră deschisă spre zvonul de fiecare zi, schimbările în curs, facerea artei, partea suverană a ficţiunii. Ascultaţi ca să vedeţi mai bine !

Câteva cifre : 122 autori plătiţi pentru 1000 de producţii inedite, 400 000 vizite pe lună, durata medie a unei vizite : 12 minute, 50% dintre auditori au mai puţin de 35 de ani, 60 000 abonaţi la podcasting, 6 000 abonaţi la newsletter-ul săptămânal
(traducere)

Piese selectate de Julien TRAMBOUZE şi Anamaria PRAVICENCU :

CREATIONS > CARTES POSTALES > Bucarest (7’20’’), Jean-Baptiste FRIBOURG
www.arteradio.com/son.html?24187
Circulaţia, claxoanele, copiii, marile artere şi satele la numai doi paşi. Bucureştiul de azi, o capitală de vizitat cu ochii închişi : carte poştală.

REPORTAGES > SOCIETE > Sex call (5’51’’), Julien TRAMBOUZE
www.arteradio.com/son.html?151167
Studentă la Ştiinţe politice, Elena lucrează într-un call centre pornografic la Bucureşti. Trei nopţi pe săptămână, ea îşi înfierbântă clienţii francezi via telefon sau Internet. Elena acceptă să poarte un microfon-lavalieră ascuns şi pe urmă să comenteze. Astăzi, chiar şi munca sexuală este delocalizată.

CREATIONS > SONORES > Bris de sons (3’0’’), Anton MOBIN
www.arteradio.com/son.html?400773
O scurtă piesă realizată cu micro-sunete extrase din efervescenţa cotidianului. În ordinea apariţiei : zahăr în cafea, rufe spălate de mână, cub de gheaţă, soda, foc, plastic cu bule, plastic în flăcări şi în final cu toţii împreună. Un peisaj imaginar în care fiecare sunet se naşte în interiorul altuia.

CREATIONS > SONORES > Arte marteau (3’35’’), Gaëtan BULOURDE
www.arteradio.com/son.html?122772
În rezidenţă în studiourile Arte Radio, artistul Gaëtan BULOURDE dă lovituri de ciocan în parkingul din subsolul ARTE France. Loveşte pereţii, solul, canalizările şi obţine o piesă sonoră montând ritmurile. Artist şi performer, Gaëtan BULOURDE îl citează astfel pe Nietzsche ("cum se filozofează cu ciocanul"), grupul Fluxus, muzica concretă şi dicţionarul : ciocanul este defapt instrumentul care în ureche transmite vibraţia de la timpan la scăriţă.

CREATIONS > SONORES > Geyser (3’38’’), Anthony CARCONE
www.arteradio.com/son.html?10562
În Islanda, gheizerul Strokkur ţâşneşte la fiecare 5-10 minute. Apa sa albastră se înalţă în cercuri deasupra deschiderii, explodează într-o coloană spumantă de apă caldă, după care se disipează într-un fum de vapori albi.

CREATIONS > SONORES > Ulysses (3’31’’), Christophe RAULT
www.arteradio.com/son.html?3874
Monologul lui Molly Bloom care încheie cele 900 de pagini ale lui Ulise de James Joyce, este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii. Este de asemenea, de-o manieră foarte crudă, avalanşa de gânduri a unei femei care se masturbează. Vă oferim aceste ultime pagini din Ulise în franceză, cu crâmpeie de engleză, germană, italiană, ebraică…

CREATIONS > SONORES > L’agonie de la Sémillante (14’35’’), Gil SAVOY şi Strom VARX
www.arteradio.com/son.html?312011
În noaptea de 15 spre 16 februarie 1855, corabia cu 3 catarge La Sémillante, mândria marinei franceze, se ciocneşte de un recif din Insulele Lavezzi din largul oraşului Bonifacio (Corsica). Se scufundă fără a lăsa niciun supravieţuitor din cei 700 de marinari şi soldaţi de la bord. Doi tineri autori bruitişti şi-au propus o evocare bine temperată a acestei tragedii din lagul mării.

CREATIONS > MUSICALES > Towers 4 (3’36’’), FABRIKA
www.arteradio.com/son.html?53
Muzicianul electro FABRIKA propune muzică ce foloseşte mărturiile unui pompier new-yorkez George de Simone. O interpretare liberă a acestui « război dintre real şi ficţiune, ilustrat de confuzia imaginilor ».

CRATIONS > SONORES > New York Stories (35’48’’), Frédérique PRESSMANN
www.arteradio.com/son.html?22466
O plimbare poetică în diferite cartiere din New York. Ambienţele, limbile, feribotul, Coney Island, o fanfară, o vociferare împotriva politicii Statelor Unite… Un montaj foarte personal, omogiu adus cineastului Jonas Mekas.

Un comentariu:

Anonim spunea...

uau

Persoane interesate